Chłodnik brzoskwiniowy z imbirem
Brzoskwinie umyj, obierz ze skórki, wyjmij pestki.
Składniki na 4 porcje:
- 3 duże brzoskwinie
- puszka brzoskwiń w zalewie
- pomarańcza
- łyżeczka imbiru
- szczypta kurkumy
- 4 łyżki słodkiej śmietany
- 500 ml kefiru lub jogurtu greckiego
- kilka listków mięty
- sól pieprz
Sposób przygotowania:
1. Brzoskwinie umyj, obierz ze skórki, wyjmij pestki. Z pomarańczy wyciśnij sok. Do miski włóż brzoskwinie z puszki z zalewą (zostaw jedną do dekoracji) i obrane surowe brzoskwinie. Całość zmiksuj blenderem. Do musu wlej sok z pomarańczy i kefir. Wymieszaj.
2. Do zupy dodaj koperek, imbir i kurkumę - jeśli jest zbyt kwaśna, dodaj odrobinę cukru lub miodu. Wymieszaj. Chłodź około godziny w lodówce. Pozostawioną brzoskwinię pokrój w plasterki. Chłodnik wlej do miseczek, udekoruj łyżką słodkiej śmietanki i plastrami brzoskwini.
Czas przygotowania: ok. 30 min