Chłodnik: lekkie i smaczne pomysły na letnią zupę
Latem większość osób nie ma ochoty na ciepłe posiłki i szuka alternatyw dla gorących dań. Propozycją idealną na upalne dni jest chłodnik – lekka i smaczna zupa, która jednocześnie syci i chłodzi organizm. Możesz przygotować ją zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko – sprawdź nasze propozycje oryginalnych chłodników!
Chłodnik z botwinki, rzodkiewek i ogórków
Najpopularniejszym rodzajem chłodnika jest ten przyrządzony z botwinki, rzodkiewek i ogórków, na bazie jogurtu naturalnego, kwaśnej śmietany, kefiru bądź maślanki. Dodatkowymi składnikami zupy są: bulion warzywny, kefir, czosnek, szczypiorek, koperek, sól pieprz oraz czasami ocet winny i cukier. Chłodnik ten nazywany jest często litewskim, także w naszym kraju. Do przygotowanej zupy zazwyczaj dodaje się kilka połówek ugotowanego jajka.
Chłodnik ogórkowy z awokado, jogurtem i miętą
Wspaniałą wariacją na temat chłodnika jest chłodnik ogórkowy z awokado, jogurtem i miętą. Do jego przygotowania potrzebne będą oczywiście warzywa: ogórek i awokado, a także czerwona cebula, papryczka chili oraz jogurt grecki, oliwa z oliwek, ocet winny, sok z limonki, miód, listki świeżej mięty, woda mineralna, sól i pieprz. Awokado obierz, usuń pestkę i włóż miąższ do blendera. Dodaj obrane ze skórki ogórki i pozostałe składniki. Tak przygotowany chłodnik schłodź dobrze w lodówce, a przed podaniem udekoruj go pozostałymi listkami mięty i oprósz pieprzem.
Chłodnik jogurtowy z koperkiem, ogórkiem, rzodkiewką, rukolą i jajkiem
Na letnim rodzinnym przyjęciu lub grillu ze znajomymi świetnie sprawdzi się także chłodnik jogurtowy z koperkiem, rzodkiewką, ogórkiem, szczypiorkiem, czosnkiem, solą, pieprzem i jajkiem. Danie to przygotujesz ekspresowo - zajmie ci to jedynie 20 minut! Chłodnik koperkowy jest smaczny i wyrazisty, a także sycący. Jeśli do tej pory na twoim stole królował jedynie klasyczny chłodnik, warto spróbować czegoś nowego i przygotować inną wersję zupy na zimno.
Chłodnik pomidorowy z chili, czyli gazpacho
Egzotyczną propozycją chłodnika jest gazpacho, przygotowywane jedynie ze świeżych warzyw (bez dodatku nabiału). Podstawę zupy stanowią pomidory. Inne potrzebne warzywa to: ogórki, papryka, czosnek, cebula, papryczka chili, sok z limonki, ocet jabłkowy, oliwa z oliwek, pieczywo pszenne i ser sałatkowy. Wszystkie warzywa i pieczywo należy włożyć do blendera i zmiksować na gładki krem. Następnie należy schłodzić zupę, a przed podaniem udekorować ją odrobiną sera, kostkami papryki i cebuli oraz startą skórką z limonki. Gazpacho możesz podawać także z krakersami lub paluszkami grissini.
Chłodnik arbuzowy
Ciekawą propozycją na letni obiad jest również chłodnik owocowy z arbuza, truskawek, cytryny, imbiru i świeżej mięty. Składniki należy zblendować i powstałą masę wstawić do lodówki do ochłodzenia. Zupa nabierze niepowtarzalnego charakteru, gdy dodatkowo udekorujesz ją serem feta, pistacjami i posiekaną miętą.