Chłodnik litewski
Zupa na upały.
Składniki:
- litrowy słoik zawekowanej gęstej botwinki (w sezonie 2 duże pęczki świeżej botwiny drobno pokrojonej razem z buraczkami i obgotowanej w małej ilości osolonej wody)
- pęczek rzodkiewek
- ogórek wąż
- pęczek szczypiorku
- pęczek koperku
- 200 ml śmietanki słodkiej UHT 18-proc.
- 3 jajka ugotowane na twardo
- sól morska
- grubo zmielony, czarny pieprz
Przygotowanie:1. Rzodkiewkom obetnij ogonki i listki (kilkanaście najmniejszych listków możesz odłożyć, mają ciekawy pikantny smak). Oczyszczone rzodkiewki umyj, pokrój w grubsze plasterki, oprósz solą. Ogórek obierz, pokrój w sporą kostkę. Szczypiorek i koperek opłucz, dokładnie otrząśnij z wody, posiekaj bardzo drobno.2. W wazie wymieszaj botwinę, warzywa i zieleninę. Wlej śmietankę. Dopraw solą i pieprzem. Rozlej na talerze, dołóż połówki jajek.