Chłodnik litewski z chrupiącym akcentem
Botwinka jest warzywem sezonowym, dlatego o tej porze roku, kiedy jest dostępna na pobliskich bazarkach, powinniśmy sięgać po nią jak najczęściej. Sprawdzonym przepisem na letnie danie jest chłodnik litewski, który idealnie zaspokoi nasz głód w upalne dni.
Składniki:
- około 1/2 kg botwinki wraz z buraczkami
- 2 litry bulionu jarzynowego
- 200 ml śmietany 18%
- 2 zielone ogórki
- 2 łyżki soku z cytryny
- litr kefiru
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku i koperku
- sól i pieprz
- Paczka Crispy Natural Plasterki Buraka o smaku winegret
Przygotowanie:
1. Botwinkę opłukać, osuszyć i drobniutko posiekać razem z buraczkami. Bulion zagotować i dodać botwinkę. Posolić i gotować przez kilka minut aż botwinka będzie miękka.
2. Śmietanę rozprowadzić z kilkoma łyżkami wywaru i przelać do zupy. Wymieszać z sokiem z cytryny, ostudzić a następnie przecedzić. Wywar wstawić do lodówki i schłodzić.
3. Ugotowane liście botwinki nie będą wykorzystane do chłodnika. Wywar wymieszać z kefirem, przecedzić ewentualnie przez sitko uzyskując gładką konsystencję barszczu.
4. Zetrzeć ogórki, posiekać koperek i szczypiorek. Wymieszać z chłodnikiem. Przed podaniem zupę posypać chipsami, które nadadzą potrawie chrupiącego akcentu.