Chłodnik na maślance
Smakuje i orzeźwia.

Składniki
- 1 pęczek botwinki ze sporymi buraczkami lub dodatkowo 2-3 buraczki
- 1/2 pęczka długich rzodkiewek (z listkami)
- 2 ogórki gruntowe
- po 1/2 pęczka koperku i cienkiego szczypiorku
- po 500 ml maślanki i gęstego jogurtu
- 3-4 łyżki gęstej śmietany18%
- 1 włoszczyzna
- 1 udko z kurczaka
- mała szczypta czosnku granulowanego
- sól
- 5-6 ziarenek czarnego pieprzu
- 6-7 jajek przepiórczych
Sposób przygotowania
1. Włoszczyznę obierz, opłucz, pokrój. Mięso umyj, zalej małą ilością zimnej wody. Zagotuj. Wylej wodę, mięso opłucz i zalej świeżą wodą, tak by sięgała 1-2 cm ponad mięso. Dodaj włoszczyznę, sól, pieprz i gotuj pod przykryciem ok. 40 minut. Wyjmij mięso i warzywa, wywar przecedź. 2. Botwinę umyj, posiekaj. Buraczki oczyść, drobno pokrój, ugotuj w wywarze. Wyjmij je, a do wywaru wrzuć botwinkę. Po 1 minucie wyjmij ją, osącz, dobrze ostudź. Zmiksuj razem z maślanką, jogurtem i śmietaną. Dopraw czosnkiem i ew. solą. Jajka przepiórcze ugotuj na twardo. 3. Rzodkiewki i ogórki opłucz, oczyść, drobno pokrój. Listki rzodkiewki posiekaj, podobnie potnij koperek i szczypiorek. Wszystkie rozdrobnione składniki (razem z buraczkami) dodaj do zmiksowanego wywaru, wymieszaj. Dobrze schłodź. Jajka obierz ze skorupki, przetnij na pół, podawaj z chłodnikiem.