Chłodnik na maślance
Smakuje i orzeźwia.
Sposób przygotowania
1. Włoszczyznę obierz, opłucz, pokrój. Mięso umyj, zalej małą ilością zimnej wody. Zagotuj. Wylej wodę, mięso opłucz i zalej świeżą wodą, tak by sięgała 1-2 cm ponad mięso. Dodaj włoszczyznę, sól, pieprz i gotuj pod przykryciem ok. 40 minut. Wyjmij mięso i warzywa, wywar przecedź.
2. Botwinę umyj, posiekaj. Buraczki oczyść, drobno pokrój, ugotuj w wywarze. Wyjmij je, a do wywaru wrzuć botwinkę. Po 1 minucie wyjmij ją, osącz, dobrze ostudź. Zmiksuj razem z maślanką, jogurtem i śmietaną. Dopraw czosnkiem i ew. solą. Jajka przepiórcze ugotuj na twardo.
3. Rzodkiewki i ogórki opłucz, oczyść, drobno pokrój. Listki rzodkiewki posiekaj, podobnie potnij koperek i szczypiorek. Wszystkie rozdrobnione składniki (razem z buraczkami) dodaj do zmiksowanego wywaru, wymieszaj. Dobrze schłodź. Jajka obierz ze skorupki, przetnij na pół, podawaj z chłodnikiem.