Chłodnik na maślance

Smakuje i orzeźwia.

Składniki dla: 6-7 porcji

Składniki

  • 1 pęczek botwinki ze sporymi buraczkami lub dodatkowo 2-3 buraczki
  • 1/2 pęczka długich rzodkiewek (z listkami)
  • 2 ogórki gruntowe
  • po 1/2 pęczka koperku i cienkiego szczypiorku
  • po 500 ml maślanki i gęstego jogurtu
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany18%
  • 1 włoszczyzna
  • 1 udko z kurczaka
  • mała szczypta czosnku granulowanego
  • sól
  • 5-6 ziarenek czarnego pieprzu
  • 6-7 jajek przepiórczych

Sposób przygotowania

1. Włoszczyznę obierz, opłucz, pokrój. Mięso umyj, zalej małą ilością zimnej wody. Zagotuj. Wylej wodę, mięso opłucz i zalej świeżą wodą, tak by sięgała 1-2 cm ponad mięso. Dodaj włoszczyznę, sól, pieprz i gotuj pod przykryciem ok. 40 minut. Wyjmij mięso i warzywa, wywar przecedź. 

2. Botwinę umyj, posiekaj. Buraczki oczyść, drobno pokrój, ugotuj w wywarze. Wyjmij je, a do wywaru wrzuć botwinkę. Po 1 minucie wyjmij ją, osącz, dobrze ostudź. Zmiksuj razem z maślanką, jogurtem i śmietaną. Dopraw czosnkiem i ew. solą. Jajka przepiórcze ugotuj na twardo. 

3. Rzodkiewki i ogórki opłucz, oczyść, drobno pokrój. Listki rzodkiewki posiekaj, podobnie potnij koperek i szczypiorek. Wszystkie rozdrobnione składniki (razem z buraczkami) dodaj do zmiksowanego wywaru, wymieszaj. Dobrze schłodź. Jajka obierz ze skorupki, przetnij na pół, podawaj z chłodnikiem. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje