Chłodnik ogórkowy
Ogórek w roli głównej.
Składniki:
- 2 duże ogórki
- po 1 pęczku koperku i szczypiorku
- 600 ml jogurtu naturalnego
- 200 ml śmietany 18 proc.
- 1-2 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
1. Ogórki opłucz, jednego obierz ze skórki,obydwa zetrzyj na tarce,lekko posól i przełóż na sito, aby je osączyć z nadmiaru wody. Zioła opłucz starannie, osusz. Kilka gałązek odłóż, pozostałe drobno posiekaj.
2. Jogurt i śmietanę przelej do większego naczynia,połącz z posiekanymi ziołami oraz ogórkami. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sok z cytryny,wymieszaj. Chłodnik dopraw do smaku solą i pieprzem, skrop olejem i wstaw do lodówki na 15-20 minut. Dekoruj odłożonymi ziołami.