Reklama

Reklama

Chłodnik ogórkowy

Ogórek w roli głównej.

Składniki:


  • 2 duże ogórki
  • po 1 pęczku koperku i szczypiorku
  • 600 ml jogurtu naturalnego
  • 200 ml śmietany 18 proc.
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie:

Reklama

1. Ogórki opłucz, jednego obierz ze skórki,obydwa zetrzyj na tarce,lekko posól i przełóż na sito, aby je osączyć z nadmiaru wody. Zioła opłucz starannie, osusz. Kilka gałązek odłóż, pozostałe drobno posiekaj.

 2. Jogurt i śmietanę przelej do większego naczynia,połącz z posiekanymi ziołami oraz ogórkami. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sok z cytryny,wymieszaj. Chłodnik dopraw do smaku solą i pieprzem, skrop olejem i wstaw do lodówki na 15-20 minut. Dekoruj odłożonymi ziołami.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje