Chłodnik ogórkowy
Jajka włóż do lekko posolonej wody, gotuj 8-10 minut.
Składniki na 4 porcje:
- 4 duże ogórki sałatkowe
- 250 ml zimnego bulionu warzywnego
- 400 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 150 ml kwaśnej gęstej śmietany
- 4 jajka
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- sól
- biały pieprz
- świeżo starta gałka muszkatołowa
- 8-9 gałązek koperku
Sposób przygotowania:
1. Jajka włóż do lekko posolonej wody, gotuj 8-10 minut. Ogórki umyj, cienko obierz, zetrzyj na tarce o dużych otworach albo potnij w cienkie słupki.2. Rozdrobnione ogórki wymieszaj z bulionem. Dodaj jogurt, kwaśną śmietanę oraz sok z cytryny. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Koperek opłucz, osusz, odłóż 2-3 gałązki do dekoracji, resztę drobno posiekaj.3. Posiekany koperek wymieszaj z zupą. Schładzaj ją około godziny. Ugotowane na twardo jajka wyjmij, przestudź, polewając zimną wodą. Obierz ze skorupek, odłóż do całkowitego wystudzenia. Następnie pokrój na cząstki. Przed podaniem chłodnik udekoruj odłożonym wcześniej koperkiem oraz cząstkami jajek.