Chłodnik ogórkowy

Doskonały na upalne dni.

Składniki:

Reklama

- 2 duże naturalne jogurty,
- 1 śmietana 18 proc.,
- 2 świeże ogórki,
- 1 pęczek koperku,
- 1/2 pęczka natki,
- 1/2 pęczka cienkiego szczypiorku,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy,
- sok z 1 cytryny,
- sól, pieprz,
- dodatkowo 4 jajka ugotowane na twardo

Przygotowanie:

1) Ogórki opłukać, jednego obrać ze skórki, oba zetrzeć na tarce, lekko posolić, przełożyć na sito aby straciły nadmiar wody.
2) Zioła opłukać, lekko osuszyć strzepując wodę, kilka gałązek odłożyć do dekoracji pozostałe drobno posiekać.
3) Jogurt, śmietanę przełożyć do dużego naczynia, połączyć razem, dodać posiekane zioła.
4) Czosnek obrać, przepuścić przez praskę prosto do jogurtu, wlać sok z cytryny , wymieszać.
5) Chłodnik doprawić oliwą, solą, pieprzem, wstawić do lodówki na 15-20 minut.
Gotowy chłodnik przelać do miseczek, przybrać ćwiartkami jajka oraz gałązkami świeżych.

Dowiedz się więcej na temat: ogórki | chłodnik | zupa

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje