Chłodnik ogórkowy z ricottą i awokado

Lekki i orzeźwiający.

Chłodnik na bazie ogórków to świetny pomysł na lekki  obiad
Chłodnik na bazie ogórków to świetny pomysł na lekki obiad123RF/PICSEL

Składniki:

●2 świeże, duże ogórki

●2 ogórki konserwowe

●2 ząbki czosnku

●spory pęczek koperku

●awokado

●opakowanie serka ricotta

●600 ml maślanki

●200 ml mleka

●sól i pieprz

●papryka słodka oraz szczypta papryki chili; dowolna dekoracja

Przygotowanie:

1. Surowe ogórki umyj i osusz. Ogórki konserwowe opłucz. Awokado przekrój, usuń pestkę, zdejmij skórkę. Oba rodzaje ogórków i awokado zmiksuj.

2. Następnie zalej ogórki maślanką oraz mlekiem. Dodaj także serek ricotta, starannie wymieszaj (dobrze zagęści zupę).

3. Koperek umyj, osusz, posiekaj. Dodaj go do zupy. Dołóż posiekany (lub przeciśnięty przez praskę) czosnek. Całość dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Zupę mocno schłodź w lodówce.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas