Reklama

Reklama

Chłodnik z arbuza i malin (po 18. miesiącu)

Ostatnio moja córcia zasmakowała w arbuzie. Uwielbia ten owoc, bo jest soczysty, słodki i wspaniale gasi pragnienie i aż miło patrzeć na jej buzię i dłonie ociekające różowym sokiem. ;-)

Postanowiłam wypróbować świetny przepis na zmiksowanego arbuza z kilkoma dodatkami. Efekt był zdumiewający i zaskakująco pyszny! Zaletą chłodnika jest to, że można spożywać go w formie zupy, co jest dobre dla starszych dzieciaków oraz jako koktajl do picia! Ja wybrałam tę drugą wersję i Iga piła "arbuzowy koktajl" z bidonu. :-)

Składniki:

Reklama

0,5 kg arbuza
200 g malin
65 ml skondensowanego mleka
1/4 szklanki śmietany 18%
1 łyżka cukru
1-2 łyżeczki cukru waniliowego (8-10 g)
1 szklanka przegotowanej wody (lub niegazowanej z butelki)

Sposób przygotowania:

Maliny dokładnie umyj. Kilka sztuk możesz odłożyć do dekoracji.
Arbuza pokrój na cząsteczki i dokładnie usuń z nich pestki.
Arbuza, maliny (młodszemu dziecku możesz przetrzeć je przez sitko), cukier, cukier waniliowy, mleko i śmietanę razem dokładnie zmiksuj.
Na koniec dodaj szklankę wody. Całość dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki żeby się schłodziło.  

Smacznego!

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje