Chłodnik z arbuza i malin (po 18. miesiącu)
Ostatnio moja córcia zasmakowała w arbuzie. Uwielbia ten owoc, bo jest soczysty, słodki i wspaniale gasi pragnienie i aż miło patrzeć na jej buzię i dłonie ociekające różowym sokiem. ;-)

Postanowiłam wypróbować świetny przepis na zmiksowanego arbuza z kilkoma dodatkami. Efekt był zdumiewający i zaskakująco pyszny! Zaletą chłodnika jest to, że można spożywać go w formie zupy, co jest dobre dla starszych dzieciaków oraz jako koktajl do picia! Ja wybrałam tę drugą wersję i Iga piła "arbuzowy koktajl" z bidonu. :-)Składniki:
0,5 kg arbuza200 g malin65 ml skondensowanego mleka1/4 szklanki śmietany 18%1 łyżka cukru1-2 łyżeczki cukru waniliowego (8-10 g)1 szklanka przegotowanej wody (lub niegazowanej z butelki)
Sposób przygotowania:
Maliny dokładnie umyj. Kilka sztuk możesz odłożyć do dekoracji.Arbuza pokrój na cząsteczki i dokładnie usuń z nich pestki.Arbuza, maliny (młodszemu dziecku możesz przetrzeć je przez sitko), cukier, cukier waniliowy, mleko i śmietanę razem dokładnie zmiksuj.Na koniec dodaj szklankę wody. Całość dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki żeby się schłodziło.
Smacznego!