Reklama

Chłodnik z awokado z warzywną posypką

Ta zupa nie tylko chłodzi i orzeźwia - jest również bardzo zdrowa

Czas przyrządzenia: ok. 20 minut
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 2 dojrzałe awokado
  • 1/4 szklanki listków kolendry
  • 2 dymki, posiekane
  • ząbek czosnku
  • posiekany zielona papryczka chilli
  • posiekana 400 ml mleka kokosowego
  • sok z 3 limonek
  • szklanka kukurydzy (np. mrożonej)
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 100 g pomidorków cherry, przekrojonych na pół

Sposób przygotowania

1. Zmiksuj na krem awokado z kolendrą (1/3 listków zostaw do dekoracji), dymką, czosnkiem i chilli. Dodaj mleko kokosowe i 2/3 soku z limonki. Przypraw do smaku i zmiksuj. Przełóż do miseczek i wstaw na chwilę do lodówki.  

2. Rozgrzej patelnię grillową. Skrop ziarna kukurydzy 2 łyżkami oliwy, przypraw połową papryki i solą. Grilluj, stale mieszając, 5-6 minut. 

3. Zgrillowane ziarna wymieszaj w misce z pomidorami, resztą oliwy i soku. Wyjmij chłodnik z lodówki, dodaj do niego sałatkę. Obsyp kolendrą i papryką.

Olivia

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy