Chłodnik z awokado z warzywną posypką
Ta zupa nie tylko chłodzi i orzeźwia - jest również bardzo zdrowa

Składniki
- 2 dojrzałe awokado
- 1/4 szklanki listków kolendry
- 2 dymki, posiekane
- ząbek czosnku
- posiekany zielona papryczka chilli
- posiekana 400 ml mleka kokosowego
- sok z 3 limonek
- szklanka kukurydzy (np. mrożonej)
- 3 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 100 g pomidorków cherry, przekrojonych na pół
4 osób
Sposób przygotowania
1. Zmiksuj na krem awokado z kolendrą (1/3 listków zostaw do dekoracji), dymką, czosnkiem i chilli. Dodaj mleko kokosowe i 2/3 soku z limonki. Przypraw do smaku i zmiksuj. Przełóż do miseczek i wstaw na chwilę do lodówki.
2. Rozgrzej patelnię grillową. Skrop ziarna kukurydzy 2 łyżkami oliwy, przypraw połową papryki i solą. Grilluj, stale mieszając, 5-6 minut.
3. Zgrillowane ziarna wymieszaj w misce z pomidorami, resztą oliwy i soku. Wyjmij chłodnik z lodówki, dodaj do niego sałatkę. Obsyp kolendrą i papryką.