Chłodnik z botwinką i ogórkami

Proponujemy przepis na pyszny chłodnik. Idealny na upalne dni.

Składniki:

  • pęczek młodej botwinki z listkami
  • 4-6 młodych, małych buraczków
  • litr maślanki
  • pęczek rzodkiewek
  • 4 ogórki kiszone lub małosolne
  • ogórek surowy
  • pęczek koperku
  • 4 jajka na twardo
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz, cukier
  • ew. sok z buraków dla dodania koloru

Sposób przygotowania:

1. Umyj botwinkę, pokrój z łodygami. Zetrzyj grubo buraki (możesz je też krótko zblendować). Następnie włóż botwinkę i buraki do garnka, skrop sokiem z cytryny i zalej małą ilością wrzątku (powinno być ok. 2 cm wody w garnku), dodaj łyżkę cukru. Gotuj nie dłużej niż 5 minut. Ostudź.

Reklama

2. Do chłodnej zupy dodaj posiekany koperek, pokrojone rzodkiewki, ogórki. Zalej maślanką. Dopraw solą, pieprzem. Wstaw do lodówki i całkiem schłodź. Przed podaniem dodaj ćwiartki jajek na twardo, plastry świeżego ogórka.

Dowiedz się więcej na temat: ogórki | chłodnik | ogórek | sok z cytryny

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje