Chłodnik z botwinką i ogórkami
Proponujemy przepis na pyszny chłodnik. Idealny na upalne dni.
Składniki:
- pęczek młodej botwinki z listkami
- 4-6 młodych, małych buraczków
- litr maślanki
- pęczek rzodkiewek
- 4 ogórki kiszone lub małosolne
- ogórek surowy
- pęczek koperku
- 4 jajka na twardo
- sok z cytryny
- sól, pieprz, cukier
- ew. sok z buraków dla dodania koloru
Sposób przygotowania:
1. Umyj botwinkę, pokrój z łodygami. Zetrzyj grubo buraki (możesz je też krótko zblendować). Następnie włóż botwinkę i buraki do garnka, skrop sokiem z cytryny i zalej małą ilością wrzątku (powinno być ok. 2 cm wody w garnku), dodaj łyżkę cukru. Gotuj nie dłużej niż 5 minut. Ostudź.
2. Do chłodnej zupy dodaj posiekany koperek, pokrojone rzodkiewki, ogórki. Zalej maślanką. Dopraw solą, pieprzem. Wstaw do lodówki i całkiem schłodź. Przed podaniem dodaj ćwiartki jajek na twardo, plastry świeżego ogórka.