Chłodnik z maślanką i ogórkiem
Doskonały na upalne dni!

Składniki:
- pęczek botwiny
- burak
- świeży ogórek
- pęczek rzodkiewek
- 1 l maślanki
- jogurt naturalny
- łyżeczka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1 Buraki zalej wodą, gotuj do miękkości. Obierz, zetrzyj na tarce. Botwinę umyj, obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, łodygi pokrój w niewielkie kawałki. Do garnka włóż starte buraki, posiekaną botwinkę, wlej sok z cytryny, dodaj sól i pieprz, zalej litrem wody, gotuj 30 minut.
2 Ogórek i rzodkiew pokrój w kostkę. Maślankę wymieszaj z jogurtem, dodaj zmiksowaną botwinę. Chłodnik przelej do misek lub wysokich szklanek, posyp pokrojonymi w kostkę warzywami, udekoruj liściem botwiny.