Reklama

Reklama

Chłodniki z różnych stron świata

Pomysł na obiad w letni, upalny dzień to niełatwy temat. Na szczęście, gdy lekkie sałatki się przejadły, na gorącą zupę za ciepło, a na gotowanie pełnego dania z mięsem i dodatkami zwyczajnie nie ma sił, z pomocą przychodzą chłodniki – szybkie, sycące i – co najważniejsze – cudownie zimne!

Salmorejo - chłodnik z Andaluzji

Składniki

  • 35 - 40 g chleba pszennego (ok. 1-2 kromki)
  • 2 ząbki czosnku
  • 700 g pomidorów, sparzonych, obranych ze skóry, bez gniazd nasiennych
  • 180 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 20 - 25 g czerwonego octu winnego
  • 1 - 1 ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu, mielonego
  • 3 jajka, ugotowane na twardo
  • 35 - 40 g szynki serrano (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

1. Kromki chleba zapiec w piekarniku lub tosterze na złoty kolor.

Reklama

2. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, zapieczony chleb i pomidory, rozdrobnić 10 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

3. Dodać oliwę, ocet, sól i pieprz, zmiksować 40 s/obr. 4 -9, stopniowo zwiększając obroty.

4. Odstawić na ok. 1 godz. do lodówki. Podawać schłodzony, udekorowany jajkiem, szynką i oliwą.

Jeśli nie masz urządzenia Thermomix:

1. Kromki chleba zapiec w piekarniku lub tosterze na złoty kolor.

2. Czosnek posiekać, zapieczony chleb i pomidory rozdrobnić w blenderze.
 
3. Dodać oliwę, ocet, sól i pieprz, zmiksować na gładką masę.

Odstawić na ok. 1 godz. do lodówki. Podawać schłodzony, udekorowany jajkiem, szynką i oliwą.


INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje