Chłodniki z różnych stron świata
Pomysł na obiad w letni, upalny dzień to niełatwy temat. Na szczęście, gdy lekkie sałatki się przejadły, na gorącą zupę za ciepło, a na gotowanie pełnego dania z mięsem i dodatkami zwyczajnie nie ma sił, z pomocą przychodzą chłodniki – szybkie, sycące i – co najważniejsze – cudownie zimne!
Salmorejo - chłodnik z Andaluzji
Sposób przygotowania
1. Kromki chleba zapiec w piekarniku lub tosterze na złoty kolor.
2. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, zapieczony chleb i pomidory, rozdrobnić 10 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
3. Dodać oliwę, ocet, sól i pieprz, zmiksować 40 s/obr. 4 -9, stopniowo zwiększając obroty.
4. Odstawić na ok. 1 godz. do lodówki. Podawać schłodzony, udekorowany jajkiem, szynką i oliwą.
Jeśli nie masz urządzenia Thermomix:
1. Kromki chleba zapiec w piekarniku lub tosterze na złoty kolor.
2. Czosnek posiekać, zapieczony chleb i pomidory rozdrobnić w blenderze.
3. Dodać oliwę, ocet, sól i pieprz, zmiksować na gładką masę.
Odstawić na ok. 1 godz. do lodówki. Podawać schłodzony, udekorowany jajkiem, szynką i oliwą.