Chłodniki z różnych stron świata
Pomysł na obiad w letni, upalny dzień to niełatwy temat. Na szczęście, gdy lekkie sałatki się przejadły, na gorącą zupę za ciepło, a na gotowanie pełnego dania z mięsem i dodatkami zwyczajnie nie ma sił, z pomocą przychodzą chłodniki – szybkie, sycące i – co najważniejsze – cudownie zimne!

Salmorejo - chłodnik z Andaluzji
Składniki
- 35 - 40 g chleba pszennego (ok. 1-2 kromki)
- 2 ząbki czosnku
- 700 g pomidorów, sparzonych, obranych ze skóry, bez gniazd nasiennych
- 180 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 20 - 25 g czerwonego octu winnego
- 1 - 1 ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu, mielonego
- 3 jajka, ugotowane na twardo
- 35 - 40 g szynki serrano (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
1. Kromki chleba zapiec w piekarniku lub tosterze na złoty kolor.
2. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, zapieczony chleb i pomidory, rozdrobnić 10 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
3. Dodać oliwę, ocet, sól i pieprz, zmiksować 40 s/obr. 4 -9, stopniowo zwiększając obroty.
4. Odstawić na ok. 1 godz. do lodówki. Podawać schłodzony, udekorowany jajkiem, szynką i oliwą.
Jeśli nie masz urządzenia Thermomix:1. Kromki chleba zapiec w piekarniku lub tosterze na złoty kolor.2. Czosnek posiekać, zapieczony chleb i pomidory rozdrobnić w blenderze. 3. Dodać oliwę, ocet, sól i pieprz, zmiksować na gładką masę.Odstawić na ok. 1 godz. do lodówki. Podawać schłodzony, udekorowany jajkiem, szynką i oliwą.