Reklama

Chmurka śmietankowa

Rozpływa się w ustach!

Czas przyrządzenia: 25 minut

Składniki

  • 3 białka kurzych jajek
  • po 2 łyżeczki soku i skórki z limonki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 30 dag cukru, szczypta soli
  • 30 dag śmietany kremówki
  • maliny i listki ziół do obłożenia

Sposób przygotowania

1. Na papierze do pieczenia narysuj kółko i ułóż na blasze. Białka ubij ze szczyptą soli oraz sokiem i skórką z limonki. W czasie ubijania porcjami wsyp 20 dag cukru. Gdy piana z białek będzie już sztywna, domieszaj mąkę ziemniaczaną. 

2. Piekarnik rozgrzej do temperatury 100 st. Na narysowany na pergaminie krążek wyłóż masę bezową. Łyżką zrób wgłębienie (później nałożysz tu śmietanowy krem). Wstaw do piekarnika i susz około godziny. Potem piekarnik wyłącz, uchyl drzwiczki i pozostaw tak blat bezowy do wystudzenia na noc. Śmietanę ubij z resztą cukru. Nałóż do wgłębienia w bezowym spodzie. Przed podaniem udekoruj malinami i listkami ziół.

Reklama

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy