Chorwackie kofty z sałatką
Chcesz poczuć chorwacki klimat w swoim domu? Przygotuj to danie!
Sposób przygotowania
1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
2. SAŁATKA: W żaroodpornym półmisku wymieszaj pokrojone warzywa z oliwą. Przypraw je do smaku solą i pieprzem. Piecz 35 minut, aż się zrumienią. Następnie dodaj groszek i piecz jeszcze 5 minut.
3. W dużej misce wymieszaj mielone mięso z winem, ziołami i czosnkiem. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Uformuj 12 podłużnych kotlecików i wbij w nie patyczki do szaszłyków.
4. Rozgrzej oliwę na patelni grillowej i smaż kofty 10-12 minut, obracając od czasu do czasu. 5 Podawaj kofty z warzywną sałatką, z dodatkiem jogurtu, posypaną natką pietruszki. Skrop danie sokiem wyciśniętym z cytryny.