Chorwackie kofty z sałatką
Chcesz poczuć chorwacki klimat w swoim domu? Przygotuj to danie!

Składniki
- 500 g mielonego mieszanego mięsa
- 2 łyżki białego wina
- łyżka dowolnych mielonych ziół
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione
- łyżka oliwy
- pita, jogurt grecki, cytryna do podania
4 porcji
Składniki
- sałatka
- 1/2 kalafiora, podzielona na różyczki
- słodki ziemniak (batat), pokrojony
- papryka, pokrojona
- czerwona cebula, pokrojona w cząstki
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 szklanki rozmrożonego zielonego groszku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
Sposób przygotowania
1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. 2. SAŁATKA: W żaroodpornym półmisku wymieszaj pokrojone warzywa z oliwą. Przypraw je do smaku solą i pieprzem. Piecz 35 minut, aż się zrumienią. Następnie dodaj groszek i piecz jeszcze 5 minut. 3. W dużej misce wymieszaj mielone mięso z winem, ziołami i czosnkiem. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Uformuj 12 podłużnych kotlecików i wbij w nie patyczki do szaszłyków. 4. Rozgrzej oliwę na patelni grillowej i smaż kofty 10-12 minut, obracając od czasu do czasu. 5 Podawaj kofty z warzywną sałatką, z dodatkiem jogurtu, posypaną natką pietruszki. Skrop danie sokiem wyciśniętym z cytryny.