Reklama

Reklama

Chow mein z warzywami

Chińskie, aromatyczne danie, które z pewnością wam posmakuje!

Składniki

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 3 małe ząbki czosnku
  • 1 filet kurczaka lub indyka
  • 1/2 marchewki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 8-10 strąków groszku cukrowego
  • 2 dymki
  • 100 g makaronu chińskiego Mie
  • 1/4 łyżeczki zmielonego białego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 3 łyżki sosu sojowego

Sposób przygotowania

Makaron ugotować we wrzątku i przepłukać zimną wodą. Filet pokroić na małe kawałki.

Reklama

Czosnek obrać i posiekać. Obraną marchewkę, oczyszczoną paprykę oraz groszek cukrowy pokroić ostrym nożem na cienkie paseczki. Dymkę pokroić ukośnie na plasterki.

Na dużej patelni rozgrzać olej roślinny. Włożyć czosnek i smażyć ok. 30 sekund, dodać pierś kurczaka i obsmażyć.

Dodać marchewkę, następnie po chwili resztę warzyw. Wymieszać i smażyć przez ok. 2 minuty.

Dodać ugotowany makaron. Wymieszać i doprawić pieprzem, cukrem, olejem sezamowym i sosem sojowym. Wymieszać i podsmażyć jeszcze wszystko przez kilka minut.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje