Chrup na zdrowie!

Jesień to czas przeziębień i… dodatkowych kilogramów! Chłodne wieczory, które spędzamy przed telewizorem sprzyjają podjadaniu. Popcorn czy nachosy, którymi raczymy się podczas oglądania ulubionych seriali, zjedzone raz na jakiś czas nie wpłyną niekorzystnie na naszą sylwetkę, jednak jesienią pozwalamy sobie na takie przekąski o wiele częściej. Może być to zgubne dla naszej sylwetki. Zobaczcie, ile dodatkowych kalorii możecie przyswoić, oglądając jeden odcinek ulubionego serialu.

Pieczona ciecierzyca
Pieczona ciecierzycamateriały prasowe

Pieczona ciecierzyca zamiast orzeszków

Zwykłe solone orzeszki to ok. 618 kcal i 50 g tłuszczu w 100 g. Natomiast przeciętna paczka takich orzeszków to ok. 200 g. Łatwo więc policzyć, ile przyswoimy kalorii jedząc jedno opakowanie. Zamiast tego, lepiej przygotować ciecierzycę z poniższego przepisu - 100 g takiej przekąski dostarczy organizmowi jedynie 210 kcal i 13 g tłuszczu.

Ciecierzycę odcedzamy. Oliwę mieszamy z przyprawami i cytryną. Powstałą mieszanką nacieramy ciecierzycę. Pieczemy przez ok. 40 minut.

Rożki francuskie z serem - świetne przekąski!Interia Kulinaria
Domowe nachosy
Domowe nachosymateriały prasowe

Domowe nachosy

Paczka kupnych nachosów (ok. 200 g) zawiera ok. 1 016 kcal i 50 g tłuszczu. Natomiast taka sama ilość przekąski wykonanej w domu, będzie zawierać ok. 480 kcal i 24 g tłuszczu. Warto więc poświęcić chwilę na samodzielne przygotowanie nachosów.

Sposób przygotowania

Placki tortilli kroimy na trójkąty. Smarujemy oliwą i posypujemy solą. Pieczemy w piekarniku do momentu, aż staną się chrupkie. Pomidora kroimy w kostkę, siekamy bazylię i łączymy wszystko z sokiem z limonki i harissą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z nachosami.

Domowe chipsy - z cukinii!Interia Kulinaria
Zapiekanka
Zapiekankamateriały prasowe

Warzywna zapiekanka

Cukinię kroimy na pół i wydrążamy łyżką miękką część z pestkami. Ogórki kroimy w drobną kostkę, dodajemy groszek i posiekaną cebulę. Łączymy z roztrzepanymi jajkami i doprawiamy farsz solą i pieprzem. Wypełniamy nim wydrążone cukinie. Na wierzch kładziemy plasterki pomidora. Pieczemy w piekarniku do momentu, aż cukinia będzie miękka. Posypujemy szczypiorkiem.

Zapiekanka marokańskaInteria Kulinaria
INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas