Chrupiąca gęś z jabłkami

Jest pyszna i aromatyczna, ale ciągle zbyt rzadko gości na naszych stołach. Czas to zmienić!

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Nadzienie: cebule obierz, posiekaj. Jabłka pokrój na cząstki, wytnij gniazdo nasienne, miąższ pokrój w kosteczkę. Gałązki ziół opłucz, osusz. Ziarenka czarnego pieprzu i jagody jałowca utłucz w moździerzu.

2. Jabłka i cebule wymieszaj z gałązkami tymianku oraz mięty. Dodaj pieprz, jałowiec, łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki cukru, wymieszaj. Gęś dokładnie umyj, natrzyj solą i pieprzem w środku i na zewnątrz. Napełnij farszem.Otwór zepnij wykałaczkami, nóżki zwiąż. Piekarnik rozgrzej do temp. 100 st.

3. Tuszkę ułóż w brytfance. Wstaw do piekarnika. Piecz ok. 7 godzin. Od czasu do czasu gęś polewaj sosem z dna brytfanki. Wymieszaj 100 ml wody z 1 łyżką soli. Tuszkę przełóż na ruszt, ponownie wsuń do piekarnika, pod spód włóż blachę. Zwiększ temperaturę do 175 st. Gęś piecz jeszcze 50-60 minut. Co 15 minut tuszkę smaruj posoloną wodą. Jako dodatek do gęsi możesz serwować pieczone jabłka z bakaliowym nadzieniem.

Zmysłowe smaki: Pierś gęsi z musem jabłkowo-imbirowymInteria.tv
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas