Sprawdzony przepis na karpatkę. Zawsze się udaje
Karpatka była zdecydowanie jednym z najczęściej przyrządzanych i najpopularniejszych deserów w Polsce lat 80. i 90. Choć dziś jej sława nieco przygasła, to wciąż nie brakuje fanów tego pysznego ciasta. Jak je przygotować?

Karpatka to popularne ciasto w postaci dwóch blatów ciasta przełożonych gęstym kremem lub budyniem. Choć według pierwotnego przepisu, dolny blat przyrządza się z ciasta kruchego, a górny z ciasta parzonego, to większość osób przygotowuje karpatkę tylko z ciasta parzonego.
Według badań językoznawcy, Katarzyny Smyk, opublikowanych w 2016 roku w dwumiesięczniku "Literatura ludowa", w artykule "Słodkie językoznawstwo: Karpatka we współczesnej polszczyźnie potocznej", najwcześniejsza publikowana wzmianka o słowie "karpatka" znajduje się w skrypcie dla studentów filologii polskiej z 1972 roku. Słowo to zostało tam przywołane jako nazwa ciastek.
Prawdziwą popularność karpatka zdobyła w Polsce w latach 80. i 90. XX wieku. Stało się to głównie dzięki wprowadzeniu przez Kujawskie Zakłady Koncentratów Spożywczych we Włocławku pierwszego gotowego kremu "Karpatka w proszku". Tak karpatka stała się symbolem początku lat 90. i gości w polskich domach po dzień dzisiejszy. Jak ją przyrządzić?
Tak przyrządzisz karpatkę idealną. Sprawdzony przepis
Przepis na blaszkę ok. 22x35cm.
Składniki:
- 750 ml wody,
- 250g masła
- 2 szklanki mąki Krupczatki (szklanka 250ml),
- 7 jajek,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 900 ml mleka,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 350g masła lub margaryny,
- 4 żółtka,
- 2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g,
- 1 cukier waniliowy,
- 3/4 szklanki cukru,
- cukier puder do posypania ciasta.
Ciasto parzone:
1. Wlej wodę do garnka, dodaj masło i zagotuj całość. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę krupczatkę z proszkiem do pieczenia.
2. Gotującą się wodę zdejmij z ognia, wsyp mąkę z proszkiem i energicznie wymieszaj na gładką masę. Ciasto musi odchodzić od garnka!
3. Poczekaj aż ciasto całkowicie wystygnie, wbij do niego kolejno jajka i miksuj na na gładkie ciasto. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.
4. Podziel ciasto na dwie części i rozsmarowuj w blaszkach. Nastaw piekarnik na 190 stopni i piecz około 25 minut. Obniż temperaturę do 170 stopni i piecz 10 minut. Wystudź spody.
Krem:
1. Zagotuj 3 szklanki mleka, a pozostałe składniki (oprócz masła) wraz z 0,5 szklanki mleka zmiksuj i wylej na gotujące się mleko. Dokładnie wymieszaj, by powstał budyń.
2. Wystudź budyń, a masło ucieraj w temperaturze pokojowej. Dodawaj stopniowo ostudzony budyń. Całość zmiksuj na gładką masę.
3. Wyłóż masę na jeden spód i przykryj drugim. Całość posyp cukrem pudrem i wstaw do lodówki.
Smacznego!