Chrupiące dukaty z kaszy
Kasza gryczana ma wiele zastosowań. Do tego jest smaczna i zdrowa. W formie smażonych na złoto dukatów dobra dla niejadków.

Składniki: dwie szklanki suchej kaszy gryczanejmasłoolej do smażeniadwa jajaczosnekser żółtysólpieprzbułka tarta
Ugotuj kaszę dodając do niej masło. Odsącz na sitku i rozgnieć na papkę.
Gdy przestygnie, dodaj jajka, zetrzyj ser na tarce i dwa ząbki czosnku zgnieć na prasce. Wszystko wymieszaj zaprawiając bułką tartą w celu osiągnięcia idealnej konsystencji. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
Formuj w kulki wielkości orzecha, spłaszcz lekko w dłoniach i smaż z obu stron na rozgrzanej oliwie.
Podawaj z sosem lub śmietaną. Sprawdzą się także jako dodatek do ziemniaków.
***
Zobacz także: