Reklama

Reklama

Chrupiące dukaty z kaszy

Kasza gryczana ma wiele zastosowań. Do tego jest smaczna i zdrowa. W formie smażonych na złoto dukatów dobra dla niejadków.

Składniki

  • dwie szklanki suchej kaszy gryczanej
  • masło
  • olej do smażenia
  • dwa jaja
  • czosnek
  • ser żółty
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta

Ugotuj kaszę dodając do niej masło. Odsącz na sitku i rozgnieć na papkę.

Gdy przestygnie, dodaj jajka, zetrzyj ser na tarce i dwa ząbki czosnku zgnieć na prasce. Wszystko wymieszaj zaprawiając bułką tartą w celu osiągnięcia idealnej konsystencji. Na koniec dopraw solą i pieprzem.

Formuj w kulki wielkości orzecha, spłaszcz lekko w dłoniach i smaż z obu stron na rozgrzanej oliwie. 

Podawaj z sosem lub śmietaną. Sprawdzą się także jako dodatek do ziemniaków.

***

Zobacz także:

INTERIA.PL

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: kasza

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje