Chrupiące faworki
Bez „chrustu” nie wyobrażamy sobie karnawału i ostatków. Te słodkości najlepiej zrobić w domu. To całkiem proste!
Składniki:
●500 g przesianej mąki pszennej
●10 żółtek
●3 łyżki gęstej śmietany
●łyżeczka cukru pudru
●łyżeczka octu (lub łyżka wódki)
●tłuszcz do smażenia (olej roślinny, np. rzepakowy lub smalec)
●szczypta soli
●cukier puder do posypania gotowych faworków
Przygotowanie:
1. Do mąki dodaj żółtka, śmietanę, szczyptę soli, cukier, oraz ocet lub wódkę. Nożem wymieszaj składniki i zagnieć. Tak przygotowane ciasto obijaj parę minut wałkiem, kilkakrotnie je składając, a następnie odłóż je na około pół godziny do lodówki.
2. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto z lodówki, a następnie cienko je rozwałkuj, po czym pokrój je nożem lub specjalnym radełkiem na paski o długości ok. 12 cm i szerokości ok. 4 cm. W każdym pasku zrób pośrodku podłużne nacięcie, nie przecinając do końca.
3. Następnie jeden koniec paseczka z ciasta przełóż przez otwór - tak, jak jest to pokazane na zdjęciu. Aby faworki czekające na usmażenie nie obsychały, przykryj je lekko wilgotną, czystą ściereczką. W dużym, dość głębokim rondlu rozgrzej tłuszcz.
4. Faworki wkładaj kolejno do rondla na rozgrzany tłuszcz i smaż na złoty kolor. Usmażone osączaj z nadmiaru tłuszczu, kładąc je na bibule lub kuchennym papierowym ręczniku. Gdy ostygną, przełóż je na talerz lub tacę, oprósz cukrem pudrem, przesianym przez sitko.
Bardziej dekoracyjne
Jeśli do krojenia ciasta na paski użyjesz specjalnego radełka, faworki będą miały ozdobne, ząbkowane brzegi (kupisz je w sklepach z akcesoriami do ciast, np. przez internet, już od ok. 5-6 zł).
Jak przechować
Faworki, które nie zostaną od razu zjedzone, najlepiej przechowywać w zamkniętym pojemniku, aby nie straciły kruchości (ten rodzaj słodkości bardzo łatwo chłonie wilgoć z otoczenia).
To ważne
Tłuszcz do smażenia faworków musi być dobrze rozgrzany - inaczej ciasteczka wchłoną go za dużo. Trzeba jednak pilnować, aby nie zaczął się palić.
W innej wersji faworkom możesz nadać inny kształt - np. róż karnawałowych, udekorowanych owocami. Zrobisz je z tych samych składników, co zwykły "chrust".
1. Do mąki dodaj żółtka, 3 łyżki śmietany, proszek do pieczenia, spirytus oraz szczyptę soli. Ciasto zagnieć i poobijaj je ze wszystkich stron wałkiem. Cienko rozwałkuj.
2. Powycinaj krążki o 3 różnych wielkościach (duże, średnie i małe), po czym ponacinaj ich brzegi. Posklejaj je białkiem po 3 (od dużego do małego - tak, żeby wyglądały jak kwiatki).
3. Usmaż na gorącym tłuszczu na złoto, osącz, posyp cukrem pudrem i udekoruj (np. wiśniami z syropu).