Do ich przygotowania wystarczy trochę kulinarnej fantazji i nie więcej niż 25 minut. Potem szybciutko do piekarnika i już po chwili można zajadać się klasycznymi wypiekami w nieco odmienionej, ale wyjątkowo pysznej wersji.
1. Mąkę przesiej na stolnicę. Dołóż zwykłe masło oraz masło orzechowe. Składniki siekaj nożem, aż powstaną grudki. Dodaj cukier, cukier waniliowy, żółtka i skórkę cytrynową. Szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę. Zawiń w folię i włóż do lodówki.
2. Jabłka umyj, obierz, grubo zetrzyj. Skrop sokiem z cytryny. Wymieszaj z cukrem, cynamonem oraz goździkami. Blachę (40x30 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Spód wylep ok. 2/3 schłodzonego ciasta. Rozsmaruj na nim nadzienie z jabłek. Piecz 30 minut w 180 st. C. Orzechy upraż na suchej patelni, przestudź, drobno posiekaj.
3. Białka na bezę ubij, powoli dosypując cukier. Ciasto wyjmij z piekarnika. Rozsmaruj na nim bezę. Pozostałe ciasto zetrzyj na tarce o dużych otworach wprost na ciasto. Posyp orzechami. Placek piecz jeszcze 20 minut w 180 st. C.