Chrupiące jabłeczniki

Ciasto z jabłkami
Ciasto z jabłkami123RF/PICSEL

Placek na maśle orzechowym z bezą

Składniki

- spód i kruszonka

  • 3 szkl. mąki pszen.
  • 5 żółtek
  • 6–7 łyżek masła orzechowego
  • 1/3 kostki zwykłego masła
  • po 1 łyżce cukru waniliowego i tartej skórki z cytryny
  • po 1/3 szkl. orzechów włoskich i ziemnych
  • 6 łyżek cukru

- nadzienie

  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżeczka soku cytrynowego
  • 6 łyżek cukru
  • po sporej szczypcie mielonych goździków i cynamonu
  • Beza: 5 białek, 1 szkl. cukru

Sposób przygotowania

Kruche ciasto z owocami i beząInteria KulinariaInteria Kulinaria
Jabłecznik
Jabłecznik123RF/PICSEL

Paj z imbirem i limonką

Składniki

- ciasto

  • 3 szkl. mąki
  • 1 kostka masła
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl. cukru
  • sok i skórka z 1 limonki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kg jabłek
  • po 3 łyżki kandyzowanego imbiru, rodzynek i cukru

- dodatki

  • 1 żółtko
  • 3 łyżki grubego cukru
  • masło do formy

Sposób przygotowania

Jak zrobić jabłka pieczone?Interia KulinariaInteria Kulinaria
Naj
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?