Chrupiące jabłeczniki

Do ich przygotowania wystarczy trochę kulinarnej fantazji i nie więcej niż 25 minut. Potem szybciutko do piekarnika i już po chwili można zajadać się klasycznymi wypiekami w nieco odmienionej, ale wyjątkowo pysznej wersji.

Placek na maśle orzechowym z bezą

Składniki - spód i kruszonka

  • 3 szkl. mąki pszen.
  • 5 żółtek
  • 6–7 łyżek masła orzechowego
  • 1/3 kostki zwykłego masła
  • po 1 łyżce cukru waniliowego i tartej skórki z cytryny
  • po 1/3 szkl. orzechów włoskich i ziemnych
  • 6 łyżek cukru

Składniki - nadzienie

  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżeczka soku cytrynowego
  • 6 łyżek cukru
  • po sporej szczypcie mielonych goździków i cynamonu
  • Beza: 5 białek, 1 szkl. cukru

Sposób przygotowania

1. Mąkę przesiej na stolnicę. Dołóż zwykłe masło oraz masło orzechowe. Składniki siekaj nożem, aż powstaną grudki. Dodaj cukier, cukier waniliowy, żółtka i skórkę cytrynową. Szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę. Zawiń w folię i włóż do lodówki. 

2. Jabłka umyj, obierz, grubo zetrzyj. Skrop sokiem z cytryny. Wymieszaj z cukrem, cynamonem oraz goździkami. Blachę (40x30 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Spód wylep ok. 2/3 schłodzonego ciasta. Rozsmaruj na nim nadzienie z jabłek. Piecz 30 minut w 180 st. C. Orzechy upraż na suchej patelni, przestudź, drobno posiekaj. 

3. Białka na bezę ubij, powoli dosypując cukier. Ciasto wyjmij z piekarnika. Rozsmaruj na nim bezę. Pozostałe ciasto zetrzyj na tarce o dużych otworach wprost na ciasto. Posyp orzechami. Placek piecz jeszcze 20 minut w 180 st. C.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje