Chrupiące knedle z morelami
Obiad na słodko? Czemu nie!
Sposób przygotowania
1. Twaróg zmiel, jeśli ma dużo grudek. Wymieszaj go z rozbitymi jajkami i większością mąki. Dosyp szczyptę soli. Wyrób ciasto (jeśli jest za rzadkie, dosyp jeszcze mąki - ciasto ma mieć konsystencję dość zbitą, ale łatwą do formowania). Ciasto przykryj i odłóż na 20 minut.
2. Morele umyj i osusz. Ponacinaj, by wyjąć pestki, ale nie rozcinaj owoców do końca. Na miejsce pestek powkładaj kostki cukru (białego lub jeszcze lepiej - brązowego). W dużym garnku zagotuj lekko posoloną wodę.
3. Mokrymi rękami (by ciasto się nie kleiło), uformuj kulki, trochę większe od moreli. W kulkę wciśnij morelę z kostką cukru i dokładnie oblep ją ciastem. Wrzucaj partiami na wrzącą wodę i gotuj 8-10 minut, zależnie od wielkości knedli. Odsączaj łyżką cedzakową i układaj w jednej warstwie na talerzach.
4. Na patelni podpraż suchą bułkę. Zdejmij ją z patelni, wymieszaj z brązowym cukrem i z rozpuszczonym masłem. W panierce obtaczaj knedle i od razu podawaj, posypane np. borówkami.