Chrupiące nuggetsy

Składniki na 8 porcji. Czas: około 50 minut. Porcja: 370 kcal.

Chrupiące nuggetsy
Chrupiące nuggetsy©123RF/PICSEL

Piersi opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz na papierowym ręczniku kuchennym, pokrój w cienkie paski.

Paseczki z piersi kurczaka umieść w misce. Oprósz sporą szczyptą soli oraz pieprzu. Orzeszki ziemne zmiel lub drobno posiekaj. Tak samo przygotuj migdały. Płatki kukurydziane włóż do woreczka foliowego, rozwałkuj lub utłucz.

Orzeszki i migdały wymieszaj z płatkami kukurydzianymi. W drugim naczyniu rozkłóć jajka. Do osobnej miseczki wsyp mąkę. W rondlu rozgrzej olej do głębokiego smażenia. Mięso obtaczaj w mące, jajku i panierce. Smaż na złoty kolor.

Posiekaj szalotki. Połącz ze śmietaną i 2 łyżkami majonezu. Dip dopraw solą, pieprzem, curry, cukrem oraz sokiem z cytryny. Podawaj do nuggetsów.

Mieszanka płatków kukurydzianych i rozdrobnionych orzeszków, a także sezamu czy wiórków kokosowych nadaje się również do panierowania skrzydełek i udek kurczaka oraz kotletów, na przykład z piersi lub schabu.

Jak zrobić domowe nuggetsy?Interia Kulinaria
Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas