Reklama

Reklama

Chrupiące nuggetsy

Składniki na 8 porcji. Czas: około 50 minut. Porcja: 370 kcal.

Składniki

  • 1 kg piersi kurczaka
  • 3 jajka
  • 15 dag orzeszków ziemnych
  • 8 dag migdałów
  • sól, pieprz
  • 30 dag płatków kukurydzianych
  • 15 dag mąki
  • 2 szalotki
  • 25 dag kwaśnej śmietany
  • majonez
  • olej
  • cytryna
  • curry
  • cukier

Piersi opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz na papierowym ręczniku kuchennym, pokrój w cienkie paski.

Paseczki z piersi kurczaka umieść w misce. Oprósz sporą szczyptą soli oraz pieprzu. Orzeszki ziemne zmiel lub drobno posiekaj. Tak samo przygotuj migdały. Płatki kukurydziane włóż do woreczka foliowego, rozwałkuj lub utłucz.

Reklama

Orzeszki i migdały wymieszaj z płatkami kukurydzianymi. W drugim naczyniu rozkłóć jajka. Do osobnej miseczki wsyp mąkę. W rondlu rozgrzej olej do głębokiego smażenia. Mięso obtaczaj w mące, jajku i panierce. Smaż na złoty kolor.

Posiekaj szalotki. Połącz ze śmietaną i 2 łyżkami majonezu. Dip dopraw solą, pieprzem, curry, cukrem oraz sokiem z cytryny. Podawaj do nuggetsów.

Mieszanka płatków kukurydzianych i rozdrobnionych orzeszków, a także sezamu czy wiórków kokosowych nadaje się również do panierowania skrzydełek i udek kurczaka oraz kotletów, na przykład z piersi lub schabu.

Świat kobiety

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje