Chrupiące nuggetsy
Składniki na 8 porcji. Czas: około 50 minut. Porcja: 370 kcal.
Piersi opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz na papierowym ręczniku kuchennym, pokrój w cienkie paski.
Paseczki z piersi kurczaka umieść w misce. Oprósz sporą szczyptą soli oraz pieprzu. Orzeszki ziemne zmiel lub drobno posiekaj. Tak samo przygotuj migdały. Płatki kukurydziane włóż do woreczka foliowego, rozwałkuj lub utłucz.
Orzeszki i migdały wymieszaj z płatkami kukurydzianymi. W drugim naczyniu rozkłóć jajka. Do osobnej miseczki wsyp mąkę. W rondlu rozgrzej olej do głębokiego smażenia. Mięso obtaczaj w mące, jajku i panierce. Smaż na złoty kolor.
Posiekaj szalotki. Połącz ze śmietaną i 2 łyżkami majonezu. Dip dopraw solą, pieprzem, curry, cukrem oraz sokiem z cytryny. Podawaj do nuggetsów.
Mieszanka płatków kukurydzianych i rozdrobnionych orzeszków, a także sezamu czy wiórków kokosowych nadaje się również do panierowania skrzydełek i udek kurczaka oraz kotletów, na przykład z piersi lub schabu.