Chrupiące pałeczki z kurczaka
Nie masz pomysłu na obiad? Zrób pyszne, chrupiące pałeczki z kurczaka.
1. Na ciasto zmiksuj jajko, mleko oraz 20 dag mąki. Dodaj po szczypcie soli i proszku do pieczenia. Odstaw na kilkanaście minut, by ciasto lekko zgęstniało.
2. Płatki kukurydziane włóż do torebki foliowej. Rozgnieć za pomocą wałka do ciasta. Wsyp do miseczki. Wymieszaj z bułką tartą oraz sporą szczyptą mielonej słodkiej papryki.
3. Pałeczki drobiowe opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, a potem natrzyj solą oraz pieprzem i obtocz w reszcie mąki.
4. Na dużej patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Pałeczki kolejno zanurzaj w przygotowanym cieście, a potem panieruj w płatkach kukurydzianych. Kładź na rozgrzany olej i smaż kilka minut z każdej strony. Przełóż na pokrytą pergaminem blachę. Dopiecz 20 min w 160 st. Ozdób cytryną.
Czas ok. 60 min; porcja – 260 kcal, cena 2,20 zł.
Chrupiąca panierka sprawia, że dzieci chętniej sięgają po serwowane na obiad mięso. Jeśli więc masz w domu niejadka, dodawaj płatki także do kotlecików z piersi kurczaka. Smacznym dodatkiem do panierki są również płatki migdałów.