Reklama

Reklama

Chrupiące pałeczki z kurczaka

Nie masz pomysłu na obiad? Zrób pyszne, chrupiące pałeczki z kurczaka.

Składniki na 6 porcji

  • 1 jajko,
  • 120 ml mleka,
  • 25 dag mąki,
  • proszek do pieczenia,
  • 8 dag płatków kukurydzianych,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • 12 pałek kurczaka,
  • olej,
  • 1 cytryna
  • mielona słodka papryka,
  • sól

1. Na ciasto zmiksuj jajko, mleko oraz 20 dag mąki. Dodaj po szczypcie soli i proszku do pieczenia. Odstaw na kilkanaście minut, by ciasto lekko zgęstniało.

Reklama

2. Płatki kukurydziane włóż do torebki foliowej. Rozgnieć za pomocą wałka do ciasta. Wsyp do miseczki. Wymieszaj z bułką tartą oraz sporą szczyptą mielonej słodkiej papryki.

3. Pałeczki drobiowe opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, a potem natrzyj solą oraz pieprzem i obtocz w reszcie mąki.

4. Na dużej patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Pałeczki kolejno zanurzaj w przygotowanym cieście, a potem panieruj w płatkach kukurydzianych. Kładź na rozgrzany olej i smaż kilka minut z każdej strony. Przełóż na pokrytą pergaminem blachę. Dopiecz 20 min w 160 st. Ozdób cytryną.

Czas ok. 60 min; porcja – 260 kcal, cena 2,20 zł.

Chrupiąca panierka sprawia, że dzieci chętniej sięgają po serwowane na obiad mięso. Jeśli więc masz w domu niejadka, dodawaj płatki także do kotlecików z piersi kurczaka. Smacznym dodatkiem do panierki są również płatki migdałów.

Świat kobiety

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje