Chrupiące placki z wędzonym łososiem i jogurtem
Latem na czele naszego rankingu są potrawy lekkie, z soczystą nutką. Sięgamy po placuszki, sałatki, chłodniki. Jeśli mięso, to szybkie, najlepiej z grilla, bo kto traciłby teraz czas na długie gotowanie...

Składniki
- 4 duże ziemniaki
- 3 marchewki
- duża cebula
- 1/3 szklanki mleka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka, roztrzepane
- 3 łyżki szczypiorku, posiekanego
- olej do smażenia
- 200 g wędzonego na zimno łososia w plasterkach
- jogurt naturalny
- dowolne kiełki do posypania
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki, marchewki i cebulę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posól, odstaw warzywa na 10 minut. Odlej wodę, która się zbierze. 2. Do warzyw dodaj mleko, mąkę, jajka i szczypiorek. Wymieszaj. Jeśli uznasz, że ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj jeszcze trochę mąki. 3. Rozgrzej dużą patelnię, posmaruj odrobiną oleju. Smaż placki na rumiano, po 2-3 minuty z każdej strony, smarując patelnię olejem w razie potrzeby. 4. Podawaj placki od razu po zdjęciu z patelni, z kawałkami wędzonego łososia na wierzchu, polane schłodzonym jogurtem i posypane kiełkami.