Chrupiące placki z wędzonym łososiem i jogurtem
Latem na czele naszego rankingu są potrawy lekkie, z soczystą nutką. Sięgamy po placuszki, sałatki, chłodniki. Jeśli mięso, to szybkie, najlepiej z grilla, bo kto traciłby teraz czas na długie gotowanie...
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki, marchewki i cebulę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posól, odstaw warzywa na 10 minut. Odlej wodę, która się zbierze.
2. Do warzyw dodaj mleko, mąkę, jajka i szczypiorek. Wymieszaj. Jeśli uznasz, że ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj jeszcze trochę mąki.
3. Rozgrzej dużą patelnię, posmaruj odrobiną oleju. Smaż placki na rumiano, po 2-3 minuty z każdej strony, smarując patelnię olejem w razie potrzeby.
4. Podawaj placki od razu po zdjęciu z patelni, z kawałkami wędzonego łososia na wierzchu, polane schłodzonym jogurtem i posypane kiełkami.