Chrupiące placki z wędzonym łososiem i jogurtem

Latem na czele naszego rankingu są potrawy lekkie, z soczystą nutką. Sięgamy po placuszki, sałatki, chłodniki. Jeśli mięso, to szybkie, najlepiej z grilla, bo kto traciłby teraz czas na długie gotowanie...

Placuszki z łososiem
Placuszki z łososiem123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki, marchewki i cebulę obierz  i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posól, odstaw warzywa na 10 minut. Odlej wodę, która się zbierze. 

2. Do warzyw dodaj mleko, mąkę, jajka  i szczypiorek. Wymieszaj. Jeśli uznasz,  że ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj jeszcze trochę mąki. 

3. Rozgrzej dużą patelnię, posmaruj odrobiną oleju. Smaż placki na rumiano, po 2-3 minuty z każdej strony, smarując patelnię olejem w razie potrzeby. 

4. Podawaj placki od razu po zdjęciu  z patelni, z kawałkami wędzonego łososia na wierzchu, polane schłodzonym jogurtem i posypane kiełkami.

Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas