Chrupiące roladki
Roladki w pysznym sosie.

Składniki na 6 porcji:
- 6 sznycli wieprzowych,- 6 dag wędzonego boczku,- 6 łyżek serka ziołowego,- 2 cebule,- 2 jabłka,- 60 dag białej kapusty,- 200 ml białego wina,- 200 ml soku pomidorowego,- sok z cytryny,- 20 dag śmietany kremówki,- 2 łyżki jasnej zasmażki,- łyżka masła lub margaryny ,- sól, pieprz,- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Sznycle opłukuję w zimnej wodzie, osuszam. Lekko rozbijam tłuczkiem. Posypuję solą, pieprzem, smaruję serkiem ziołowym. Zwijam, formując roladki. Spinam wykałaczkami. 2. Rozgrzewam w garnku olej, podsmażam roladki ze wszystkich stron. Dodaję pokrojoną w kostkę cebulę, smażę, aż się zeszkli. 3. Podlewam białym winem i sokiem pomidorowym, duszę ok. 15 minut. Zaciągam śmietaną, zagęszczam zasmażką. Gotuję, doprawiam do smaku. 4. Kapustę szatkuję, jabłka dzielę na cząstki, skrapiam sokiem z cytryny. Boczek kroję w kostkę, smażę na patelni. Dodaję jabłka, podduszam. 5. Topię w garnku masło lub margarynę. Wrzucam kapustę, smażę 10 minut. Doprawiam, mieszam z boczkiem i jabłkami. Przekładam z roladkami na półmisek. Sos podaję w sosjerce.