Chrupiące sałatki na wiosnę
Wiosną przyroda budzi się do życia: w parkach pojawiają się przebiśniegi i krokusy, zakwitają drzewa. Zielono może się też zrobić na naszym talerzu. Lekkie, wiosenne sałatki z nowalijkami, chrupiącymi orzechami i suszonymi owocami dodadzą nam nie tylko energii, ale też zaskoczą nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Sałatka wiosenna z rzodkiewką i ziarnami
Wiosną chętnie sięgamy po młode warzywa, które zawierają najwięcej witamin i składników odżywczych. Rzodkiewkę - królową nowalijek - już w starożytności stosowano na poprawę trawienia, lepszą pamięć i wzrok. Zapobiega też wypadaniu włosów i łamaniu paznokci. Jest też niskokaloryczna (w 100 g rzodkiewki znajduje się zaledwie 16 kcal). Idealnie sprawdzi się w wiosennej sałatce z chrupiącymi ziarnami np. od Bakalland.
Składniki:
- 350 g rukoli
- 100 g Chrupiącej sałatki np. Bakalland
- 5 dużych rzodkiewek
- Szczypiorek
- Sól, pieprz
Dressing:
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1. Myjemy rzodkiewki, rukolę i szczypiorek. Liście rukoli układamy w miseczce. Rzodkiewkę kroimy w plastry, siekamy szczypiorek. Dodajemy do rukoli.
2. Przygotowujemy dressing. Oliwę z oliwek mieszamy z sokiem z cytryny i octem balsamicznym. Polewamy nim warzywa. Posypujemy chrupiącą sałatką np. Bakalland.