Chrupiące steki z kalafiora
Smaczna i chrupiąca wersja wegetariańskich kotletów, które zasmakują nawet mięsożercom.
Sposób przygotowania:
1. Umyj dokładnie całego kalafiora, wrzuć go na osolony wrzątek (zagotuj wodę w dużym garnku). Dodaj łyżeczkę soku z cytryny oraz szczyptę cukru. Gotuj główkę 5-8 minut. Wyjmij, odcedź, przestudź.
2. Pokrój główkę kalafiora w plastry o grubości około 1 cm. Oprósz je z dwóch stron solą oraz pieprzem. Jajka rozkłóć w głębokim talerzu. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę z bułką tartą oraz sporą szczyptą curry w proszku.
3. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Plastry kalafiora zanurzaj w jajku, a potem w panierce. Wkładaj ostrożnie na patelnię z tłuszczem i smaż z dwóch stron na złoty kolor. Osącz, posyp ziarnami sezamu.