Chrupiące steki z kalafiora

Smaczna i chrupiąca wersja wegetariańskich kotletów, które zasmakują nawet mięsożercom. Wystarczy parę chwil i gotowe!

Chrupiące steki z kalafiora
Chrupiące steki z kalafiora123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Umyj dokładnie całego kalafiora, wrzuć go na osolony wrzątek (zagotuj wodę w dużym garnku). Dodaj łyżeczkę soku z cytryny oraz szczyptę cukru. Gotuj główkę 5-8 minut. Wyjmij, odcedź, przestudź.

2. Pokrój główkę kalafiora w plastry o grubości około 1 cm. Oprósz je z dwóch stron solą oraz pieprzem. Jajka rozkłóć w głębokim talerzu. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę z bułką tartą oraz sporą szczyptą curry w proszku.

3. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Plastry kalafiora zanurzaj w jajku, a potem w panierce. Wkładaj ostrożnie na patelnię z tłuszczem i smaż z dwóch stron na złoty kolor. Osącz, posyp ziarnami sezamu.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas