Reklama

Reklama

Chrupiące szparagi podane z omletem

Twarde końcówki szparagów odcinamy a pozostałą część wrzucamy na kilka minut do gotującej się wody z cukrem i szczyptą soli.

Składniki na 2 porcje:

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • Szczypta cukru
  • 5 jajek
  • Bułka tarta
  • 100 g parmezanu
  • Musztarda francuska
  • 2 łyżki miodu wielokwiatowego
  • 250 ml zsiadłego mleka
  • Garść rukoli
  • Olej rzepakowy
  • Do smaku: pieprz biały mielony, koperek suszony, sól morska, pieprz kolorowy (np. Prymat)

Sposób przygotowania:
1. Twarde końcówki szparagów odcinamy a pozostałą część wrzucamy na kilka minut do gotującej się wody z cukrem i szczyptą soli. Po wyjęciu zanurzamy je na chwilę w zimnej wodzie. Ugotowane szparagi panierujemy najpierw w 2 jajkach z dodatkiem soli i świeżo mielono pieprzu, a następnie w bułce wymieszanej ze startym serem i białym pieprzem. Wszystkie wrzucamy na patelnię z mocno rozgrzanym olejem. Smażymy ok. 10 sekund. Odsączamy z namiaru tłuszczu.

Reklama

2. Do 3 jajek dodajemy sól oraz kolorowy pieprz. Rozkłócamy widelcem i wlewamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Podsmażone krawędzie zawijamy do środka. Usmażony omlet kroimy w kwadraty.

3. 2 łyżki musztardy francuskiej łączymy z miodem. Dodajemy koperek suszony do smaku.

4. Na talerzu robimy kleksy ze zsiadłego mleka. Dodajemy musztardę z miodem, rukolę, kawałki omletu, a na wierzchu układamy panierowane szparagi.

Przepis pochodzi z książki Andrzeja Polana "Doradca smaku 3"



materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy