Chrupiące udka kurczaka
Przekąska, którą uwielbiają wszyscy.
Składniki na 20 porcji:
- 20 udek kurzych, tzw. pałek
- 4 szklanki grubo zmielonej bułki tartej
- łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonego czosnku
- 1/2 łyżeczki mielonego białego pieprzu
- łyżeczka soli
- 100 g masła
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Półkę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
2 W dużej misce wymieszaj bułkę tartą, paprykę, czosnek, pieprz i sól. Posmaruj udka masłem i obtocz w bułce z przyprawami. Dociśnij dłonią panierkę.
3. Ułóż udka kurczaka na przygotowanej półce. Wstaw do piekarnika. Piecz 20 minut, po czym obróć je i piecz kolejne 20 minut. Upieczone udka powinny być rumiane i chrupiące (jeśli są duże, lepiej piec je kilka minut dłużej). Przełóż do naczynia i przykryj, najlepiej tylko ściereczką, aby nie straciły chrupkości. Podawaj na ciepło lub zimno, ze świeżymi ziołami.