Chrupiące udka kurczaka

Przekąska, którą uwielbiają wszyscy.

Chrupiące udka kurczaka
Chrupiące udka kurczakaPicsel123RF/PICSEL

Składniki na 20 porcji:

  • 20 udek kurzych, tzw. pałek
  • 4 szklanki grubo zmielonej bułki tartej
  • łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonego białego pieprzu
  • łyżeczka soli
  • 100 g masła

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Półkę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.

2 W dużej misce wymieszaj bułkę tartą, paprykę, czosnek, pieprz i sól. Posmaruj udka masłem i obtocz w bułce z przyprawami. Dociśnij dłonią panierkę.

3. Ułóż udka kurczaka na przygotowanej półce. Wstaw do piekarnika. Piecz 20 minut, po czym obróć je i piecz kolejne 20 minut. Upieczone udka powinny być rumiane i chrupiące (jeśli są duże, lepiej piec je kilka minut dłużej). Przełóż do naczynia i przykryj, najlepiej tylko ściereczką, aby nie straciły chrupkości. Podawaj na ciepło lub zimno, ze świeżymi ziołami.

Jak dokładnie obrać pomidora? TV Interia
Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas