Chrupiące wiśniowe ciasteczka
Składniki na 10 porcji. Czas: około 40 minut. Porcja: 290 kcal.
Mąkę przesiej do miski razem z cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodaj miękkie masło, żółtka oraz syrop wiśniowy. Zagnieć ciasto, uformuj z niego kulę, owiń ją folią spożywczą i odłóż na godzinę do lodówki.
Po tym czasie schłodzone ciasto wyjmij, rozwałkuj na cienki płat (ok. 3 mm). Foremką w kształcie kwiatka wycinaj ciasteczka. 20 pozostaw w całości, w reszcie kwiatków wykrój pośrodku małe otwory.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Blachę wyłóż pergaminem. Układaj przygotowane ciastka. Piecz je partiami po ok. 5 minut. Zdejmij z blachy, odłóż do schłodzenia.
Lukier przygotuj wg przepisu. Rozgrzej kilka łyżek dżemu. Na połowie całych kwiatków układaj po 4 ciasteczka z dziurką, sklejając je dżemem. Powstałe wieżyczki napełnij cukierkami. Przykryj resztą kwiatków, ozdób lukrem.
Dzieci uwielbiają kolorowe potrawy. Jeśli chcesz przygotować barwny lukier lub ciastka w kilku wariantach, wykorzystaj: roztarte mrożone maliny (kolor różowy), kurkumę (żółty), zmiksowane awokado (pastelowa zieleń), jagody (odcienie fioletu, granatu), sok z buraków (czerwień).