Chrupiący kurczak
Z orientalnym sosem z mango i ananasa

Składniki
- 4 piersi z kurczaka
- 70 g Mango np. Bakalland
- 70 g Ananasa np. Bakalland
- 1 łyżeczka curry
- Szczypta gałki muszkatołowej
- Świeża bazylia
- Ząbek czosnku
- Pół szklanki octu jabłkowego
- 50 g cukru trzcinowego
- 1 papryczka chilli
- 1 szklanka ryżu
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. W garnku z grubym dnem przygotowujemy marynatę: mango i ananasa zalewamy octem jabłkowym, dodajemy cukier i przyprawy: gałkę, czosnek, papryczkę chili i curry. Wszystko dusimy na małym ogniu do uzyskania gładkiej masy. Do schłodzonej marynaty przekładamy umyte piersi z kurczaka, odstawiamy na minimum 30 minut. Następnie w osobnym naczyniu gotujemy ryż (musimy pamiętać, aby go nie rozgotować) i przyprawiamy go curry.
2. Gotowy ryż wykładamy do brytfanny i układamy na nim piersi kurczaka, polewamy je pozostałym sosem. Mięso pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 35 minut. Danie posypujemy świeżą bazylią.