Chrupiący kurczak

Z orientalnym sosem z mango i ananasa

Chrupiący kurczak z orientalnym sosem z mango i ananasa
Chrupiący kurczak z orientalnym sosem z mango i ananasamateriały prasowe

Sposób przygotowania:

1. W garnku z grubym dnem przygotowujemy marynatę: mango i ananasa zalewamy octem jabłkowym, dodajemy cukier i przyprawy: gałkę, czosnek, papryczkę chili i curry. Wszystko dusimy na małym ogniu do uzyskania gładkiej masy. Do schłodzonej marynaty przekładamy umyte piersi z kurczaka, odstawiamy na minimum 30 minut. Następnie w osobnym naczyniu gotujemy ryż (musimy pamiętać, aby go nie rozgotować) i przyprawiamy go curry.

2. Gotowy ryż wykładamy do brytfanny i układamy na nim piersi kurczaka, polewamy je pozostałym sosem. Mięso pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 35 minut. Danie posypujemy świeżą bazylią.

materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas