Chrupiący miks z ogórkiem
Robi się ją błyskawicznie: wystarczy zaledwie kwadrans! Idealna dla miłośników chrupania. Doskonała jako dodatek do obiadu.
Sposób przygotowania:
1. Kapustę opłucz, oczyść z wierzchnich liści, poszatkuj. Umieść w misce, oprósz solą i odstaw na 30-40 minut, aby lekko zmiękła. Po tym czasie osącz ją z płynu, który puściła.
2. Umyj dokładnie pod bieżącą wodą ogórka, pozostaw go ze skórką, pokrój w dużą kostkę lub grube półplasterki. Opłukaną paprykę przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne. Miąższ poszatkuj. Koperek opłucz, osusz, oderwij piórka i drobno posiekaj. Obraną cebulę pokrój w kostkę.
3. Odciśniętą kapustę połącz z ogórkiem, papryką, cebulą i koperkiem. Dodaj kilka łyżek oliwy, wymieszaj starannie. Surówkę dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i cytryną.