Chrupiący przysmak
Brzoskwinie umyj, przekrój na połówki. Z każdej usuń pestkę i część skórki.
Składniki na 8 porcji:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 5 dag cukru
- 9 brzoskwiń
- 400 ml śmietany 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 3/4 szklanki cukru
Sposób przygotowania:
1. Brzoskwinie umyj, przekrój na połówki. Z każdej usuń pestkę i część skórki. Trzy połówki owoców zalej szklanką wody, dodaj cukier i gotuj przez chwilę na małym ogniu, delikatnie mieszając. Gdy owoce nieco wystygną zmiksuj je na gładką masę. Resztę brzoskwiń pokrój na ćwiartki.
2. Ciasto rozwiń z opakowania, wyłóż do formy na papier do pieczenia. Uformuj z niego wyższą krawędź. Rozprowadź na nim mus z brzoskwiń, piecz 30 minut w temperaturze 200°C. Ciasto wyjmij, na wierzchu ułóż brzoskwinie. Śmietanę ubij na sztywno, pod koniec dodając przesiany cukier puder.
Czas przygotowania: ok. 45 minut