Chrzan - naturalny antybiotyk. Jak go podać?

O tych właściwościach chrzanu nie wiedzieliście. Wystarczy jedna łyżka syropu z niego.
O tych właściwościach chrzanu nie wiedzieliście. Wystarczy jedna łyżka syropu z niego.123RF/PICSEL

W kuchni "Dzień Dobry TVN" była modelka Agnieszka Maciąg przekonywała widzów do jedzenia chrzanu.

- Jesteśmy w takim czasie, gdzie łatwo zapadamy na infekcje. Będę mówiła o tym, co jest zdrowe, cenne i dostępne w sklepach. Jedną z takich rzeczy jest chrzan - wyjaśniła.

Jakie niezwykłe właściwości ma chrzan? Kiedy należy go jeść i jak można go podać?

Agnieszka Maciąg zaproponowała przepisy na twarożek z chrzanem, ziołami, wędzonym łososiem i kaparami, wzmacniającą zupę własnego pomysłu oraz syrop chrzanowy z miodem i sokiem z cytryny.

Przepis na syrop chrzanowy z miodem i sokiem z cytryny

200 g świeżego startego chrzanu
Szklanka chłodnej, przegotowanej wody
200 g płynnego miodu lipowego
4 łyżki soku z cytryny

Twarożek z chrzanem ziołami, wędzonym łososiem i kaparami

300-500 g półtłustego twarogu zmieszanego z utartym chrzanem
4 łyżki naturalnego jogurtu
garść szczypiorku
garść pokrojonej natki pietruszki
posiekane zioła
1-2 ząbki czosnku

Sól himalajska
świeżo mielony pieprz
plastry wędzonego łososia
żółta papryka
2-3 cykorie
1-2 cytryny
kapary

Wzmacniająca zupa chrzanowa

Agencja TVN/-x-news
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas