Chrzan - naturalny antybiotyk. Jak go podać?

W kuchni "Dzień Dobry TVN" była modelka Agnieszka Maciąg przekonywała widzów do jedzenia chrzanu.
- Jesteśmy w takim czasie, gdzie łatwo zapadamy na infekcje. Będę mówiła o tym, co jest zdrowe, cenne i dostępne w sklepach. Jedną z takich rzeczy jest chrzan - wyjaśniła.
Jakie niezwykłe właściwości ma chrzan? Kiedy należy go jeść i jak można go podać?
Agnieszka Maciąg zaproponowała przepisy na twarożek z chrzanem, ziołami, wędzonym łososiem i kaparami, wzmacniającą zupę własnego pomysłu oraz syrop chrzanowy z miodem i sokiem z cytryny.
Przepis na syrop chrzanowy z miodem i sokiem z cytryny
200 g świeżego startego chrzanuSzklanka chłodnej, przegotowanej wody200 g płynnego miodu lipowego4 łyżki soku z cytryny
Twarożek z chrzanem ziołami, wędzonym łososiem i kaparami
300-500 g półtłustego twarogu zmieszanego z utartym chrzanem4 łyżki naturalnego jogurtugarść szczypiorkugarść pokrojonej natki pietruszkiposiekane zioła1-2 ząbki czosnku
Sól himalajskaświeżo mielony pieprzplastry wędzonego łososiażółta papryka2-3 cykorie1-2 cytrynykapary
Wzmacniająca zupa chrzanowa
2/3 szklanki świeżo utartego białego chrzanu1 litr bulionu lub wywaru warzywnegoŁyżka masła klarowanegoPęczek natki pietruszki4-6 ząbków czosnku4 ziemniakikalarepacebula