Chudnij w zgodzie ze swoją naturą

Szukasz pomysłów na posiłki, które będą smaczne, a jednocześnie pomogą ci zrzucić zbędne kilogramy? Karolina i Maciej Szaciłło w książce "Chudnij w zgodzie ze swoją naturą" zdradzają, jak jeść z przyjemnością i czuć się przy tym lekko. Przedstawiamy kilka przepisów ich autorstwa.

Owsianka z owocami
Owsianka z owocamimateriały prasowe

Owsianka z truskawkami, bananami i mlekiem kokosowym

Sposób przygotowania

Zalewamy płatki wodą, dodajemy mleko, banany i truskawki i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy, aż płatki się rozkleją. Dodajemy masło sklarowane i kardamon. Mieszamy i zdejmujemy z gazu. Podajemy polane syropem klonowym.

Przepis pochodzi z książki "Chudnij w zgodzie ze swoją naturą", K.,M. Szaciłło
Przepis pochodzi z książki "Chudnij w zgodzie ze swoją naturą", K.,M. Szaciłłomateriały prasowe
Zmysłowe smaki: Owsianka z jabłkamiInteria.tv
Zielony szejk
Zielony szejkmateriały prasowe

Poranny odżywczy zielony szejk

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Wypijamy najlepiej od razu po zmiksowaniu. 

Przepis pochodzi z książki "Chudnij w zgodzie ze swoją naturą", K.,M. Szaciłło
Przepis pochodzi z książki "Chudnij w zgodzie ze swoją naturą", K.,M. Szaciłłomateriały prasowe
Zmysłowe smaki: Zielone smoothieINTERIA.PL
Caprese
Capresemateriały prasowe

Caprese dla vata

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki łączymy. Podajemy z wybranym pieczywem.

Przepis pochodzi z książki "Chudnij w zgodzie ze swoją naturą", K.,M. Szaciłło
Przepis pochodzi z książki "Chudnij w zgodzie ze swoją naturą", K.,M. Szaciłłomateriały prasowe
Sałatka capreseInteria Kulinaria
Naleśniki orkiszowe
Naleśniki orkiszowemateriały prasowe

Naleśniki orkiszowe z bananem

Sposób przygotowania

Przygotowujemy orkiszowe crêpes: wszystkie składniki miksujemy ręcznym blenderem do uzyskania jednolitej masy. Naleśniki smażymy na maśle sklarowanym (niewielką ilością ghee smarujemy patelnię przy użyciu pędzelka lub papierowej chusteczki). Ciasto rozprowadzamy tak, aby były jak najcieńsze. Nie przewracamy. W trakcie smażenia smarujemy wierzch niewielką ilością ghee (najlepiej jest to zrobić pędzielkiem). Na naleśniku układamy banany. Składamy go i odsmażamy na maśle sklarowanym, na patelni. Podajemy z syropem klonowym i owocami.

Przepis pochodzi z książki "Chudnij w zgodzie ze swoją naturą", K.,M. Szaciłło
Przepis pochodzi z książki "Chudnij w zgodzie ze swoją naturą", K.,M. Szaciłłomateriały prasowe
Zmysłowe smaki: Jak zrobić naleśniki? Interia.tv
Pasta z awokado
Pasta z awokadomateriały prasowe

Pasta z sosem z awokado

Sposób przygotowania

Kiedy makaron się gotuje, przygotowujemy sos: wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ugotowany al dente makaron łączymy z sosem. Posypujemy sezamem i natką pietruszki. 

"Chudnij w zgodzie ze swoją naturą", K.,M. Szaciłło
"Chudnij w zgodzie ze swoją naturą", K.,M. Szaciłłomateriały prasowe
Zmysłowe smaki: Jak obrać i jeść awokadoInteria.tv
Risotto
Risottomateriały prasowe

Cytrynowe risotto

Sposób przygotowania

Na tłuszczu podsmażamy szalotki i selera. Dodajemy ryż i komosę. Podsmażamy przez chwilę. Dodajemy fasolkę. Dolewamy pierwszą partię wrzątku. Powinna delikatnie przykryć składniki. Często mieszamy. Kiedy ziarenka wchłoną wodę, dolewamy kolejną porcję wrzątku. Dodajemy sól i skórkę z cytryny. Wrzątek dolewamy do momentu, kiedy ziarenko ryżu ściśnięte między palcami będzie miało 1 białą kropkę (na początku są 3, później 2). Gotowe risotto powinno mieć konsystencję półpłynną. Pod koniec gotowania dodajemy sos sojowy, płatki drożdżowe, sok z cytryny i świeżo mielony pieprz. Podajemy z rozkruszoną fetą (opcjonalnie) i sporą ilością posiekanego koperku.

"Chudnij w zgodzie ze swoją naturą", K.,M. Szaciłło
"Chudnij w zgodzie ze swoją naturą", K.,M. Szaciłłomateriały prasowe
Jak dobrze zrobić risotto?Interia Kulinaria
Krupnik
Krupnikmateriały prasowe

Orkiszowy krupnik z bazylią

Sposób przygotowania

Na tłuszczu dusimy szalotki, seler i marchewkę (przez około 7-10 minut). Wlewamy wrzątek, dodajemy kaszę. Całość gotujemy, aż warzywa i kasza będą miękkie. W razie potrzeby dolewamy wrzątku. Dodajemy cukinię i sos sojowy. Mieszamy. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy listki bazylii i świeżo mielony pieprz do smaku.

"Chudnij w zgodzie ze swoją naturą", K.,M. Szaciłło
"Chudnij w zgodzie ze swoją naturą", K.,M. Szaciłłomateriały prasowe
Sałatka z ciecierzycą
Sałatka z ciecierzycąmateriały prasowe

Sałatka z ciecierzycy

Sposób przygotowania

Ciecierzycę gotujemy w świeżej wodzie (nie z płukania) do miękkości. Najlepiej i najszybciej ugotuje się w szybkowarze. Ugotowaną (i delikatnie przestudzoną) ciecierzycę łączymy z pozostałymi składnikami.

"Chudnij w zgodzie ze swoją naturą", K.,M. Szaciłło
"Chudnij w zgodzie ze swoją naturą", K.,M. Szaciłłomateriały prasowe
Pizza na cieście żytnim
Pizza na cieście żytnimmateriały prasowe

Gryczano-żytnia pizza

Sposób przygotowania

Przygotowujemy spód: sypkie składniki mieszamy. Dodajemy taką ilość wody, aby uzyskać miękkie i elastyczne ciasto. Z ciasta formujemy kulkę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy go delikatnie oliwą. Niewielką ilością oliwy smarujemy również ręce. Ciasto rozpłaszczamy palcami, formując okrągły placek o grubości 1-2 mm. Ciasto powinno być na tyle elastyczne, aby bez problemu dawało się rozpłaszczyć. Jeśli takie nie jest, dolewamy odrobinę wody. Tak przygotowany placek wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 250°C z termoobiegiem. Pieczemy, aż się delikatnie przyrumieni. W międzyczasie mieszamy wszystkie składniki sosu. Placek wyjmujemy z piekarnika. Smarujemy sosem. Na wierzch wykładamy dodatki. Wkładamy do piekarnika na kolejne 5-7 minut, aż warzywa się lekko przyrumienią. Podajemy posypane rukolą i skropione niewielką ilością oliwy.

"Chudnij w zgodzie ze swoją naturą", K.,M. Szaciłło
"Chudnij w zgodzie ze swoją naturą", K.,M. Szaciłłomateriały prasowe
INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas