Chudnij w zgodzie ze swoją naturą
Szukasz pomysłów na posiłki, które będą smaczne, a jednocześnie pomogą ci zrzucić zbędne kilogramy? Karolina i Maciej Szaciłło w książce "Chudnij w zgodzie ze swoją naturą" zdradzają, jak jeść z przyjemnością i czuć się przy tym lekko. Przedstawiamy kilka przepisów ich autorstwa.
Owsianka z truskawkami, bananami i mlekiem kokosowym
Sposób przygotowania
Zalewamy płatki wodą, dodajemy mleko, banany i truskawki i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy, aż płatki się rozkleją. Dodajemy masło sklarowane i kardamon. Mieszamy i zdejmujemy z gazu. Podajemy polane syropem klonowym.
Poranny odżywczy zielony szejk
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Wypijamy najlepiej od razu po zmiksowaniu.
Caprese dla vata
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki łączymy. Podajemy z wybranym pieczywem.
Naleśniki orkiszowe z bananem
Sposób przygotowania
Przygotowujemy orkiszowe crêpes: wszystkie składniki miksujemy ręcznym blenderem do uzyskania jednolitej masy. Naleśniki smażymy na maśle sklarowanym (niewielką ilością ghee smarujemy patelnię przy użyciu pędzelka lub papierowej chusteczki). Ciasto rozprowadzamy tak, aby były jak najcieńsze. Nie przewracamy. W trakcie smażenia smarujemy wierzch niewielką ilością ghee (najlepiej jest to zrobić pędzielkiem). Na naleśniku układamy banany. Składamy go i odsmażamy na maśle sklarowanym, na patelni. Podajemy z syropem klonowym i owocami.
Pasta z sosem z awokado
Sposób przygotowania
Kiedy makaron się gotuje, przygotowujemy sos: wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ugotowany al dente makaron łączymy z sosem. Posypujemy sezamem i natką pietruszki.
Cytrynowe risotto
Sposób przygotowania
Na tłuszczu podsmażamy szalotki i selera. Dodajemy ryż i komosę. Podsmażamy przez chwilę. Dodajemy fasolkę. Dolewamy pierwszą partię wrzątku. Powinna delikatnie przykryć składniki. Często mieszamy. Kiedy ziarenka wchłoną wodę, dolewamy kolejną porcję wrzątku. Dodajemy sól i skórkę z cytryny. Wrzątek dolewamy do momentu, kiedy ziarenko ryżu ściśnięte między palcami będzie miało 1 białą kropkę (na początku są 3, później 2). Gotowe risotto powinno mieć konsystencję półpłynną. Pod koniec gotowania dodajemy sos sojowy, płatki drożdżowe, sok z cytryny i świeżo mielony pieprz. Podajemy z rozkruszoną fetą (opcjonalnie) i sporą ilością posiekanego koperku.
Orkiszowy krupnik z bazylią
Sposób przygotowania
Na tłuszczu dusimy szalotki, seler i marchewkę (przez około 7-10 minut). Wlewamy wrzątek, dodajemy kaszę. Całość gotujemy, aż warzywa i kasza będą miękkie. W razie potrzeby dolewamy wrzątku. Dodajemy cukinię i sos sojowy. Mieszamy. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy listki bazylii i świeżo mielony pieprz do smaku.
Sałatka z ciecierzycy
Sposób przygotowania
Ciecierzycę gotujemy w świeżej wodzie (nie z płukania) do miękkości. Najlepiej i najszybciej ugotuje się w szybkowarze. Ugotowaną (i delikatnie przestudzoną) ciecierzycę łączymy z pozostałymi składnikami.
Gryczano-żytnia pizza
Sposób przygotowania
Przygotowujemy spód: sypkie składniki mieszamy. Dodajemy taką ilość wody, aby uzyskać miękkie i elastyczne ciasto. Z ciasta formujemy kulkę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy go delikatnie oliwą. Niewielką ilością oliwy smarujemy również ręce. Ciasto rozpłaszczamy palcami, formując okrągły placek o grubości 1-2 mm. Ciasto powinno być na tyle elastyczne, aby bez problemu dawało się rozpłaszczyć. Jeśli takie nie jest, dolewamy odrobinę wody. Tak przygotowany placek wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 250°C z termoobiegiem. Pieczemy, aż się delikatnie przyrumieni. W międzyczasie mieszamy wszystkie składniki sosu. Placek wyjmujemy z piekarnika. Smarujemy sosem. Na wierzch wykładamy dodatki. Wkładamy do piekarnika na kolejne 5-7 minut, aż warzywa się lekko przyrumienią. Podajemy posypane rukolą i skropione niewielką ilością oliwy.