Chudnij w zgodzie ze swoją naturą

Owsianka z owocami
Owsianka z owocamimateriały prasowe

Owsianka z truskawkami, bananami i mlekiem kokosowym

Składniki

  • 70 g płatków owsianych
  • 200 ml wody
  • 200 ml mleka owsianego
  • 1 dojrzały (ekologiczny)
  • banan pokrojony w plasterki
  • 5–6 pokrojonych na ćwiartki większych truskawek
  • 1 łyżka dobrej jakości masła sklarowanego (najlepiej domowej roboty)
  • 2–3 szczypty kardamonu
  • syrop klonowy do smaku

Sposób przygotowania

Przepis pochodzi z książki "Chudnij w zgodzie ze swoją naturą", K.,M. Szaciłło
Przepis pochodzi z książki "Chudnij w zgodzie ze swoją naturą", K.,M. Szaciłłomateriały prasowe
Zmysłowe smaki: Owsianka z jabłkamiZmysłowe smakiInteria.tv
Zielony szejk
Zielony szejkmateriały prasowe

Poranny odżywczy zielony szejk

Składniki

  • 300 g dojrzałego ananasa
  • ½ małego dojrzałego awokado
  • ½ dojrzałego banana
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • sok z 3 dojrzałych pomarańczy
  • mały pęczek natki pietruszki

Sposób przygotowania

Przepis pochodzi z książki "Chudnij w zgodzie ze swoją naturą", K.,M. Szaciłło
Przepis pochodzi z książki "Chudnij w zgodzie ze swoją naturą", K.,M. Szaciłłomateriały prasowe
Zmysłowe smaki: Zielone smoothieInteria.plINTERIA.PL
Caprese
Capresemateriały prasowe

Caprese dla vata

Składniki

  • 1 dojrzałe awokado pokrojone w plasterki
  • 125 g dobrej jakości mozzarelli (najlepiej buffala) pokrojonej w plasterki
  • 2–3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • dobrej jakości ocet balsamiczny do smaku
  • listki bazylii do smaku
  • świeżo mielony pieprz do smaku
  • szczypta nierafinowanej soli do smaku (najlepiej himalajskiej)

- do podania

  • dobrej jakości orkiszowa bagietka na zakwasie lub dobrej jakości orkiszowy
  • chleb na zakwasie (2 kromki na porcję).

Sposób przygotowania

Przepis pochodzi z książki "Chudnij w zgodzie ze swoją naturą", K.,M. Szaciłło
Przepis pochodzi z książki "Chudnij w zgodzie ze swoją naturą", K.,M. Szaciłłomateriały prasowe
Sałatka capreseInteria KulinariaInteria Kulinaria
Naleśniki orkiszowe
Naleśniki orkiszowemateriały prasowe

Naleśniki orkiszowe z bananem

Składniki

  • 500 ml mleka roślinnego
  • 300 g pełnoziarnistej (typ 2000) drobno mielonej mąki orkiszowej
  • 20 g stopionego masła dobrej jakości
  • masło sklarowane (najlepiej domowej roboty)

- dodatki

  • 2 ekologiczne, dojrzałe banany pokrojone w plasterki
  • syrop klonowy do polania truskawki i/lub borówki

Sposób przygotowania

Przepis pochodzi z książki "Chudnij w zgodzie ze swoją naturą", K.,M. Szaciłło
Przepis pochodzi z książki "Chudnij w zgodzie ze swoją naturą", K.,M. Szaciłłomateriały prasowe
Zmysłowe smaki: Jak zrobić naleśniki? Zmysłowe smakiInteria.tv
Pasta z awokado
Pasta z awokadomateriały prasowe

Pasta z sosem z awokado

Składniki

  • około 200 g dobrej jakości makaronu np. orkiszowego lub z brązowego ryżu ugotowanego al dente w osolonej wodzie

- sos

  • 1 duże, dojrzałe awokado
  • 200 ml mleka owsianego
  • 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżka zimnotłoczonego oleju rzepakowego (najlepiej ekologicznego)
  • 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 3 łyżki dobrej jakości sosu sojowego (najlepiej tamari; bez szkodliwych dodatków, m.in. syntetycznego glutaminianu sodu)
  • ⅓ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • sok z cytryny do smaku

- do podania

  • 2 łyżki uprażonego na suchej patelni sezamu
  • posiekana natka pietruszki do smaku

Sposób przygotowania

"Chudnij w zgodzie ze swoją naturą", K.,M. Szaciłło
"Chudnij w zgodzie ze swoją naturą", K.,M. Szaciłłomateriały prasowe
Zmysłowe smaki: Jak obrać i jeść awokadoZmysłowe smakiInteria.tv
Risotto
Risottomateriały prasowe

Cytrynowe risotto

Składniki

  • 1 łyżka dobrej jakości masła sklarowanego (najlepiej domowej roboty)
  • 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 3 drobno posiekane szalotki
  • 1 gałązka selera naciowego pokrojona w plasterki
  • 100 g ryżu arborio (ryżu nie płuczemy)
  • 50 g komosy ryżowej
  • 50 g fasolki szparagowej pokrojonej na małe kawałki
  • wrzątek ½ łyżeczki skórki otartej z cytryny (najlepiej ekologicznej lub sparzonej)
  • ⅓ łyżeczki nierafinowanej soli (najlepiej himalajskiej)
  • 1–2 łyżki dobrej jakości sosu sojowego (najlepiej tamari; bez szkodliwych dodatków, m.in. syntetycznego glutaminianu sodu)
  • 1 łyżeczka płatków z drożdży nieaktywnych
  • sok z cytryny do smaku
  • świeżo mielony pieprz do smaku

- do podania

  • trochę rozkruszonej, dobrej jakości fety (owczej lub koziej)
  • posiekany pęczek koperku

Sposób przygotowania

"Chudnij w zgodzie ze swoją naturą", K.,M. Szaciłło
"Chudnij w zgodzie ze swoją naturą", K.,M. Szaciłłomateriały prasowe
Jak dobrze zrobić risotto?Interia KulinariaInteria Kulinaria
Krupnik
Krupnikmateriały prasowe

Orkiszowy krupnik z bazylią

Składniki

  • 1 łyżka dobrej jakości masła sklarowanego (najlepiej domowej roboty)
  • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1–2 posiekane szalotki
  • 2 gałązki selera naciowego pokrojone w plasterki
  • 1 obrana, średniej wielkości młoda marchewka pokrojona w plasterki
  • 800 ml wrzątku
  • 50 g kaszy orkiszowej
  • ½ małej cukinii pokrojonej w kostkę
  • 3 łyżki dobrej jakości sosu sojowego (najlepiej tamari; bez szkodliwych dodatków, m.in. syntetycznego glutaminianu sodu)
  • listki bazylii z jednego pęczka
  • świeżo mielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania

"Chudnij w zgodzie ze swoją naturą", K.,M. Szaciłło
"Chudnij w zgodzie ze swoją naturą", K.,M. Szaciłłomateriały prasowe
Sałatka z ciecierzycą
Sałatka z ciecierzycąmateriały prasowe

Sałatka z ciecierzycy

Składniki

  • 70–75 g ciecierzycy namoczonej na noc i dokładnie wypłukanej woda
  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • 2 gałązki selera naciowego pokrojone w plasterki
  • pęczek posiekanej natki kolendry
  • posiekana czerwona papryczka chili do smaku (z pestkami lub bez)
  • 1 łyżeczka uprażonego na suchej patelni i utartego w moździerzu kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki czosnku w proszku
  • 1 łyżka zimnotłoczonego oleju rzepakowego (najlepiej ekologicznego)
  • 1 łyżka soku z dojrzałej cytryny
  • szczypta nierafinowanej soli (najlepiej himalajskiej)
  • świeżo mielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania

"Chudnij w zgodzie ze swoją naturą", K.,M. Szaciłło
"Chudnij w zgodzie ze swoją naturą", K.,M. Szaciłłomateriały prasowe
Pizza na cieście żytnim
Pizza na cieście żytnimmateriały prasowe

Gryczano-żytnia pizza

Składniki

  • 50 g pełnoziarnistej mąki żytniej (typ 2000) drobno mielonej
  • 150 g mąki gryczanej (z kaszy niepalonej)
  • 2 szczypty nierafinowanej soli (najlepiej himalajskiej)
  • woda

- sos pomidorowy

  • około 300 ml dobrej jakości passaty pomidorowej (ze szklanej butelki; bez kwasku cytrynowego)
  • 2 łyżki suszonego oregano
  • 2 łyżki suszonego tymianku
  • 1–2 łyżeczki czosnku w proszku

- dodatki

  • biała część (i niewielka ilość jasnozielonej) pora pokrojonego w cienkie plasterki czerwona papryka pokrojona w cienkie paski
  • zielona papryczka chili (z pestkami lub bez) pokrojona w plasterki

- do podania

  • rukola
  • oliwa z pierwszego tłoczenia do skropienia pizzy (bardzo mała ilość)

Sposób przygotowania

"Chudnij w zgodzie ze swoją naturą", K.,M. Szaciłło
"Chudnij w zgodzie ze swoją naturą", K.,M. Szaciłłomateriały prasowe
materiały prasowe
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?