Reklama

Reklama

Chutney ananasowo-imbirowy - Maciej Kuroń

1 świeży ananas; 300 g cukru; 100 g rodzynek; 100 g świeżego imbiru; 1 papryka (ok. 100 g); 300 ml octu winnego 6 proc.; 2 goździki; 6 ziaren ziela angielskiego; kawałek (5 cm) kory cynamonowej.

Ananasa obieramy ze skóry, kroimy na pół i wycinamy twardy rdzeń ze środka. Resztę miąższu kroimy w kostkę. Imbir obieramy i drobno siekamy. Rodzynki płuczemy. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w kostkę.

Reklama

Do garnka wlewamy ocet, dodajemy zawinięte w gazę i przewiązane bawełnianą nicią goździki, ziele angielskie i kawałek cynamonu. Wkładamy imbir, ananas, rodzynki i cukier. Wsypujemy cukier i gotujemy, od czasu do czasu mieszając.

Po około 1 godzinie wyjmujemy przyprawy i gotujemy całość jeszcze pół godziny, teraz już bez przerwy mieszając.

Gdy syrop zbrązowieje, pozostawiamy go do ostudzenia lub przekładamy do wyparzonych słoiczków. Słoiczki zakręcamy i odwracamy do góry dnem.

Przepis pochodzi z książki Macieja Kuronia pt. "Grill. Potrawy z rusztu i ogniska"

Znasz lepszy przepis?Przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Wydawnictwo Jacek Santorski & co

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje