Chutney z czerwonych śliwek
Chutney to gęsty sos używany głownie w kuchni indyjskiej. Choć jest przygotowywany z owoców, a swoją konsystencją przypomina konfiturę, doskonale pasuje do mięs i serów.
Składniki:
- 1,2 kg dojrzałych czerwonych śliwek
- 2 średnie jabłka
- 150 g rodzynek
- 400 ml octu winnego
- 250 g brązowego cukru
- laska cynamonu
- łyżeczka mielonego imbiru
- łyżeczka
- ziela angielskiego
- 2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Wydryluj śliwki, pokrój je na ćwiartki i wrzuć do garnka. Dodaj pokrojone jabłka (bez gniazd nasiennych) i resztę składników.
Gotuj, mieszając, na wolnym ogniu, aż śliwki zaczną się rozpadać.
Zmniejsz ogień, wyjmij laskę cynamonu. Kiedy cukier się rozpuści, zmniejsz ogień i gotuj do czasu, mieszając, aż sos się zredukuje i zacznie nabierać konsystencji konfitury.
Przełóż gorący chutney do gorących, słoiczków. Pasteryzuj 15 minut.