Chutney z moreli i jabłek
Morele umyj, wydryluj. Jabłka obierz, pozbaw gniazd nasiennych.
Składniki:
- 1 kg moreli
- 1/2 kg jabłek
- 2 garście suszonej żurawiny
- 1 duża czerwona cebula
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżka suszonych strączków kardamonu
- 1 łyżka czarnuszki
- 1 łyżeczka nasion kozieradki
- 1 suszona ostra papryczka chili
- 1/2 łyżeczki nasion pieprzu
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/3-1/2 szklanki octu jabłkowego
- 1/2 szklanki miodu
- 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
Morele umyj, wydryluj. Jabłka obierz, pozbaw gniazd nasiennych. Owoce i cebulę pokrój w kostkę. Cebulę zeszklij. Przyprawy rozgnieć w moździerzu i dodaj do cebuli. Smaż przez chwilę. Cukier skarmelizuj w garnku. Wrzuć do niego owoce z żurawiną. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień, dodaj cebulę z przyprawami. Smaż do zgęstnienia. W międzyczasie dodaj do smaku odpowiednią ilość miodu i octu. Gotowy chutney przełóż do słoików i pasteryzuj.
Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny