Chutney z moreli i jabłek

Morele umyj, wydryluj. Jabłka obierz, pozbaw gniazd nasiennych.

Chutney z moreli i jabłek
Chutney z moreli i jabłek123/RF PICSEL123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1 kg moreli
  • 1/2 kg jabłek
  • 2 garście suszonej żurawiny
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżka suszonych strączków kardamonu
  • 1 łyżka czarnuszki
  • 1 łyżeczka nasion kozieradki
  • 1 suszona ostra papryczka chili
  • 1/2 łyżeczki nasion pieprzu
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/3-1/2 szklanki octu jabłkowego
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Morele umyj, wydryluj. Jabłka obierz, pozbaw gniazd nasiennych. Owoce i cebulę pokrój w kostkę. Cebulę zeszklij. Przyprawy rozgnieć w moździerzu i dodaj do cebuli. Smaż przez chwilę. Cukier skarmelizuj w garnku. Wrzuć do niego owoce z żurawiną. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień, dodaj cebulę z przyprawami. Smaż do zgęstnienia. W międzyczasie dodaj do smaku odpowiednią ilość miodu i octu. Gotowy chutney przełóż do słoików i pasteryzuj.

Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny

Show
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas