Chutney z węgierek z chili

Węgierki umyj, przekrój na pół i usuń pestki.

Chutney z węgierek z chilli
Chutney z węgierek z chilli123/RF PICSEL123RF/PICSEL

Składniki:

  • 2 kg dojrzałych węgierek
  • 1 główka czosnku
  • 1 szklanka octu winnego
  • 50 g świeżego imbiru
  • 10 małych suszonych papryczek chili
  • 1 łyżka soli
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Węgierki umyj, przekrój na pół i usuń pestki. Włóż do dużego rondla z grubym dnem i postaw na niezbyt dużym ogniu. Kiedy śliwki będą się podgrzewać, obierz główkę czosnku i posiekaj ząbki. Imbir obierz ze skórki i również drobno posiekaj. Kiedy śliwki puszczą sok, zwiększ ogień. Dodaj czosnek i imbir, wlej ocet. Wrzuć papryczki, posól, wymieszaj i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj tak długo, aż całość zgęstnieje. Gorący chutney przełóż do wysterylizowanych słoiczków, zakręć i od razu odwróć do góry nogami. Chutney będzie najlepszy po kilku tygodniach.

Czas przygotowania: 45 minut

Zmysłowe smaki: Tort makowyInteria.tv
Show
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas