Chutney z węgierek z chili
Węgierki umyj, przekrój na pół i usuń pestki.
Składniki:
- 2 kg dojrzałych węgierek
- 1 główka czosnku
- 1 szklanka octu winnego
- 50 g świeżego imbiru
- 10 małych suszonych papryczek chili
- 1 łyżka soli
- cukier do smaku
Sposób przygotowania:
Węgierki umyj, przekrój na pół i usuń pestki. Włóż do dużego rondla z grubym dnem i postaw na niezbyt dużym ogniu. Kiedy śliwki będą się podgrzewać, obierz główkę czosnku i posiekaj ząbki. Imbir obierz ze skórki i również drobno posiekaj. Kiedy śliwki puszczą sok, zwiększ ogień. Dodaj czosnek i imbir, wlej ocet. Wrzuć papryczki, posól, wymieszaj i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj tak długo, aż całość zgęstnieje. Gorący chutney przełóż do wysterylizowanych słoiczków, zakręć i od razu odwróć do góry nogami. Chutney będzie najlepszy po kilku tygodniach.
Czas przygotowania: 45 minut