Wyróżnia się nie tylko nazwą. Keselica to pyszny smak i bukiet aromatów

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Keselica przypomina żurek, ale nie ma w niej kiełbasy i jajek
Keselica przypomina żurek, ale nie ma w niej kiełbasy i jajek123RF/PICSEL

Keselica - jak wygląda i smakuje tradycyjna zupa z Dolnego Śląska?

Żur łemkowski najczęściej jada się świąt wielkanocnych i bożonarodzeniowych / zdjęcie ilustracyjne
Żur łemkowski najczęściej jada się świąt wielkanocnych i bożonarodzeniowych / zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Keselica - przepis

  • 4 liście laurowe,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 cebula,
  • 1 kg ziemniaków.
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 2 łyżeczki mąki pszennej,
  • 0,5 szklanki letniej wody.
  • 8 ziaren czarnego pieprzu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 szklanki płatków owsianych,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 liście laurowe,
  • 1,5 l letniej wody,
  • 1 łyżeczka mielonego kminku,
  • sól,
  • biały pieprz mielony.
"Ewa gotuje": Zupa dyniowa z kurkamiPolsat
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?