Wyróżnia się nie tylko nazwą. Keselica to pyszny smak i bukiet aromatów

Keselica, nazywana również kysielnicą lub kysyłycią, to pyszna i pożywna zupa, która została na listę produktów tradycyjnych w kategorii gotowe dania i potrawy w woj. dolnośląskim. Czym charakteryzuje się zupa i czy jest prosta w przygotowaniu?

Keselica przypomina żurek, ale nie ma w niej kiełbasy i jajek
Keselica przypomina żurek, ale nie ma w niej kiełbasy i jajek123RF/PICSEL

Keselica - jak wygląda i smakuje tradycyjna zupa z Dolnego Śląska?

Na stronie resortu Rolnictwa i Rozwoju wsi czytamy, że keselica to gęsta polewka z widocznym listkiem laurowym, zielem angielskim, ziarnami czarnego pieprzu oraz kminku. Na talerzyku obok podaje się ziemniaki ugotowane w całości bez łupinek. Na ziemniakach powinna być widoczna omasta z tłuszczu z przysmażoną cebulką.

Zupa przygotowana wedle tradycyjnego przepisu powinna mieć płynną, gęstą konsystencję i jasnobeżowy kolor. Keselica ma charakterystyczny, kwaskowaty smak, z wyraźnie wyczuwalnymi nutami kminku, liści laurowych i czosnku. Zupa może przypominać żurek lub barszcz biały, ale nie zawiera kiełbasy i jajek. Keselica nazywana jest również żurem łemkowskim.

"Żur łemkowski zwany keselicą, kysielnicą lub kysyłycią wytwarzany jest w sposób tradycyjny przez Łemków osiadłych w Przemkowie i okolicach, nieprzerwanie od 1947 r. Łemkowie spożywają go podczas świąt wielkanocnych i bożonarodzeniowych, podczas uroczystości rodzinnych lub lokalnych oraz we wszystkie postne dni (np. podczas czterdziestodniowego postu przez Wielkanocą)" - informuje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju wsi.

Żur łemkowski najczęściej jada się świąt wielkanocnych i bożonarodzeniowych / zdjęcie ilustracyjne
Żur łemkowski najczęściej jada się świąt wielkanocnych i bożonarodzeniowych / zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Keselica - przepis

Do przygotowania keselicy potrzebujemy następujących składników:

  • 4 liście laurowe,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 cebula,
  • 1 kg ziemniaków.

Zakwas:

  • 30 g świeżych drożdży,
  • 2 łyżeczki mąki pszennej,
  • 0,5 szklanki letniej wody.

Zupa:

  • 8 ziaren czarnego pieprzu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 szklanki płatków owsianych,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 liście laurowe,
  • 1,5 l letniej wody,
  • 1 łyżeczka mielonego kminku,
  • sól,
  • biały pieprz mielony.

Przygotowanie zupy zaczynamy od zrobienia zakwasu. W naczyniu umieszczamy drożdże, zalewamy je letnią wodą, wsypujemy mąkę pszenną, całość dokładnie mieszamy i odkładamy na 30 minut w ciepłe miejsce.

Do garnka wlewamy 1,5 litra wody, dodajemy wcześniej przygotowany zakwas, mąkę oraz płatki owsiane. Całość dokładnie mieszamy. Garnek przykrywamy talerzem lub przykrywką i odstawiamy na dwa dni w ciepłe miejsce.

Po dwóch dniach garnek stawiamy na palniku i włączamy średni ogień. Wsypujemy mielony kminek, liście laurowe i posiekany czosnek. Do smaku szczypta soli, białego pieprzu, mieszamy i gotujemy przez ok. 25 minut pod przykryciem.

Ziemniaki gotujemy do miękkości, przekładamy na osobny talerz i okraszamy drobno posiekaną i zrumienioną na patelni cebulką. Zupę podjemy, przyozdabiając ją grubo mielonym pieprzem i listkiem laurowym.

"Ewa gotuje": Zupa dyniowa z kurkamiPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas