Reklama

Reklama

Ciabatta z pastą warzywną

Do misy miksera wlać wodę, dodać drożdże i wymieszać.

Składniki:

  • 180 g ciepłej wody
  • 1 łyżeczka suchych drożdży instant
  • 250 g mąki pszenno-razowej
  • 3/4 łyżeczki soli morskiej
  • 3/4 łyżeczki cukru
  • 2 i 1/2 łyżki oliwy extra vergine
  • oliwki czarne (20 szt.)

Reklama

Sposób przygotowania:


1. Do misy miksera wlać wodę, dodać drożdże i wymieszać. Wsypać przesianą mąkę, sól, cukier i wlać oliwę extra vergine oraz pokrojone oliwki. Wymieszać drewnianą łyżką łącząc wszystkie składniki. Za pomocą haka miksera miksować ciasto na małej prędkości  przez 3 minuty, następnie zwiększyć obroty miksera do średnio dużych i miksować przez około 8 minut, aż ciasto zbierze się przy haku miksera i nie będzie już kleiło się do boków miski.

2. Blaszkę o wymiarach około 17 x 27 cm posmarować oliwą i wyłożyć całe ciasto. Następnie odczekać  10 minut i naoliwionymi palcami rozciągnąć ciasto na całą blaszkę. Przykryć przeźroczystą folią i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny (najlepiej w ciepłe miejsce bez przeciągów).

3. Blachę do pieczenia posmarować oliwą. Zdjąć folię z formy z ciastem i przykryć ją naoliwioną częścią blachy. Przewrócić na drugą stronę i potrząsając formą, wykładać całe ciasto na blaszkę. Ostrym nożem pokroić je na 6 części, odsuwając od siebie na odległość kilku centymetrów.

4. Wstawić blachę do nagrzanego do 240 stopni piekarnika. Piec na złoty kolor przez około 20 minut. Gorące bułeczki można posmarować oliwą. Ostudzić przed pokrojeniem.  

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje