Reklama

Reklama

Ciasta drożdżowe z dżemem i kruszonką

Dzięki przetworom również w zimowe dni możesz upiec ciasta z owocami. Smaku doda im chrupiąca posypka.

Kołacz z leśną konfiturą

Czas przyrządzenia: ok. 25 min + wyrastanie i pieczenie
Składniki dla: 16 porcji

Składniki - spód:

  • 1/4 kostki masła
  • 3 szkl. mąki
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 2/3 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 łyżki nalewki malinowej
  • 2 jajka

Składniki - przełożenie:

  • 2 i 1/2 szkl. konfitury z owoców leśnych z dużymi kawałkami owoców
  • 1 szkl. drobniutko posiekanych migdałów (bez skórki)
  • 4 łyżki nalewki malinowej

Składniki - kruszonka:

  • 1 i 1/2 szkl. mąki
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 kostki masła

Sposób przygotowania:

1. Spód: z podanych składników zagnieć ciasto drożdżowe, tak  jak w przepisie podstawowym (znajdziesz go poniżej). Zamiast skórki z cytryny dodaj nalewkę. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Reklama

2. Przełożenie: konfiturę wymieszaj z migdałami oraz nalewką. Kruszonka: składniki włóż do miseczki. Rozcieraj je palcami, aż powstaną drobne grudki. Kruszonkę włóż do lodówki. Okrągłą formę (śr. 32 cm) wyłóż pergaminem (ew. posmaruj masłem i oprósz mąką).

3. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć. Wylep nim spód i brzeg formy. Posmaruj masą owocową. Posyp kruszonką. Kołacz piecz 35-40 minut w 175 st.

Dobre rady cukiernika

Surowe ciasto to drożdżowe możesz zamrozić. Zrób to od razu po wyrobieniu. Przed pieczeniem rozmroź je i pozostaw od wyrośnięcia.

Ciasto ponownie wyrób, gdy tylko podwoi swoją objętość. Jeśli będzie dłużej wyrastało, może mieć lekko kwaśny smak.

Przepis podstawowy

1. Podgrzej ok. 1/3 szkl. mleka. Dołóż 5 dag drożdży i dobrze je rozetrzyj. Domieszaj 1 łyżkę cukru i tyle mąki, by zaczyn miał konsystencję śmietany. Odstaw na 20 minut.

2. Stop 1/4 kostki masła. Podgrzej 1/2 szkl. mleka. Przesiej 3 szkl. mąki. Uformuj z niej kopczyk, zrób wgłębienie. Wbij 2 jajka. Dodaj skórkę startą z 1/2 cytryny i 1/2 szkl. cukru.

3. Do składników na stolnicy dolej ciepłe mleko. Następnie dodaj wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wyrób gładkie ciasto. Pod koniec zagniatania wlej masło. Z ciasta uformuj kulę.

4. Ciasto przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć. Piecz z niego np. placki i kołacze.

Dowiedz się więcej na temat: ciasto drożdżowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje