Ciasta drożdżowe z dżemem i kruszonką
Dzięki przetworom również w zimowe dni możesz upiec ciasta z owocami. Smaku doda im chrupiąca posypka.
Kołacz z leśną konfiturą
Sposób przygotowania:
1. Spód: z podanych składników zagnieć ciasto drożdżowe, tak jak w przepisie podstawowym (znajdziesz go poniżej). Zamiast skórki z cytryny dodaj nalewkę. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Przełożenie: konfiturę wymieszaj z migdałami oraz nalewką. Kruszonka: składniki włóż do miseczki. Rozcieraj je palcami, aż powstaną drobne grudki. Kruszonkę włóż do lodówki. Okrągłą formę (śr. 32 cm) wyłóż pergaminem (ew. posmaruj masłem i oprósz mąką).
3. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć. Wylep nim spód i brzeg formy. Posmaruj masą owocową. Posyp kruszonką. Kołacz piecz 35-40 minut w 175 st.
Dobre rady cukiernika
Surowe ciasto to drożdżowe możesz zamrozić. Zrób to od razu po wyrobieniu. Przed pieczeniem rozmroź je i pozostaw od wyrośnięcia.
Ciasto ponownie wyrób, gdy tylko podwoi swoją objętość. Jeśli będzie dłużej wyrastało, może mieć lekko kwaśny smak.
Przepis podstawowy
1. Podgrzej ok. 1/3 szkl. mleka. Dołóż 5 dag drożdży i dobrze je rozetrzyj. Domieszaj 1 łyżkę cukru i tyle mąki, by zaczyn miał konsystencję śmietany. Odstaw na 20 minut.
2. Stop 1/4 kostki masła. Podgrzej 1/2 szkl. mleka. Przesiej 3 szkl. mąki. Uformuj z niej kopczyk, zrób wgłębienie. Wbij 2 jajka. Dodaj skórkę startą z 1/2 cytryny i 1/2 szkl. cukru.
3. Do składników na stolnicy dolej ciepłe mleko. Następnie dodaj wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wyrób gładkie ciasto. Pod koniec zagniatania wlej masło. Z ciasta uformuj kulę.
4. Ciasto przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć. Piecz z niego np. placki i kołacze.
Placek agrestowy
Sposób przygotowania:
1. Spód: z podanych składników zagnieć ciasto drożdżowe (przepis podstawowym znajdziesz poniżej). Ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie ciastka na nadzienie drobniutko pokrusz, rozgniatając je wałkiem albo w malakserze.
2. Mąkę na kruszonkę przesyp do miseczki. Dodaj do niej grubo pokruszone pozostałe ciastka, cukier i masło. Składniki rozcieraj palcami, a kiedy powstaną drobne grudki, miseczkę szczelnie owiń folią i wstaw do lodówki. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
3. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Wylep nim spód przygotowanej blachy. Odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce, by ciasto ponownie wyrosło. Okruszki ciastek na nadzienie wymieszaj z dżemem agrestowym (może być także z dżem z mirabelek, pigwy, jabłek).
4. Drożdżowy placek posmaruj przygotowaną masą owocową. Wierzch równomiernie posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego od temperatury 175 st. Piecz przez 30-35 minut
Dobra rada cukiernika
Ciasto drożdżowe lepiej wyrabiać ręcznie niż mikserem. Wtłaczasz wtedy do niego dużo powietrza i dodatkowo je ogrzewasz dłońmi, co sprzyja jego rośnięciu.
Przepis podstawowy
1. Podgrzej ok. 1/3 szkl. mleka. Dołóż 5 dag drożdży i dobrze je rozetrzyj. Domieszaj 1 łyżkę cukru i tyle mąki, by zaczyn miał konsystencję śmietany. Odstaw na 20 minut.
2. Stop 1/4 kostki masła. Podgrzej 1/2 szkl. mleka. Przesiej 3 szkl. mąki. Uformuj z niej kopczyk, zrób wgłębienie. Wbij 2 jajka. Dodaj skórkę startą z 1/2 cytryny i 1/2 szkl. cukru.
3. Do składników na stolnicy dolej ciepłe mleko. Następnie dodaj wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wyrób gładkie ciasto. Pod koniec zagniatania wlej masło. Z ciasta uformuj kulę.
4. Ciasto przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć. Piecz z niego np. placki i kołacze.
Jabłecznik z marmoladą
Sposób przygotowania:
1. Z podanych składników zagnieć ciasto drożdżowe, tak jak w przepisie podstawowym, który znajdziesz poniżej. Odstaw je pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 godz.).
2. Przełożenie: proszek budyniowy połącz z cukrem oraz 1/2 szkl. mleka. Resztę mleka zagotuj, wlej rozrobiony budyń. Mieszając, gotuj, aż zgęstnieje. Odstaw. Jabłka obierz, oczyść, pokrój w kostkę. Wymieszaj z marmoladą. Składniki kruszonki zagnieć. Wstaw do lodówki.
3. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj na placek. Wylep nim spód i brzeg blachy (35 x 39 cm) posmarowanej masłem i oprószonej mąką. Na spodzie rozsmaruj budyń i masę owocową. Wierzch posyp kruszonką. Piecz 35-40 minut w 175 st.
Dobre rady cukiernika
Aby ciasto szybciej podwoiło objętość, wstaw miskę z ciastem do ciepłej wody.
Pod blachę włóż naczynie z wodą, a będziesz mieć pewność, że ciasto nie przypali się od spodu.
Przepis podstawowy
1. Podgrzej ok. 1/3 szkl. mleka. Dołóż 5 dag drożdży i dobrze je rozetrzyj. Domieszaj 1 łyżkę cukru i tyle mąki, by zaczyn miał konsystencję śmietany. Odstaw na 20 minut.
2. Stop 1/4 kostki masła. Podgrzej 1/2 szkl. mleka. Przesiej 3 szkl. mąki. Uformuj z niej kopczyk, zrób wgłębienie. Wbij 2 jajka. Dodaj skórkę startą z 1/2 cytryny i 1/2 szkl. cukru.
3. Do składników na stolnicy dolej ciepłe mleko. Następnie dodaj wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wyrób gładkie ciasto. Pod koniec zagniatania wlej masło. Z ciasta uformuj kulę.
4. Ciasto przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć. Piecz z niego np. placki i kołacze.