Ciasta drożdżowe z dżemem i kruszonką

Kołacz z leśną konfiturą
Kołacz z leśną konfiturą123RF/PICSEL

Kołacz z leśną konfiturą

Składniki

- spód:

  • 1/4 kostki masła
  • 3 szkl. mąki
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 2/3 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 łyżki nalewki malinowej
  • 2 jajka

- przełożenie:

  • 2 i 1/2 szkl. konfitury z owoców leśnych z dużymi kawałkami owoców
  • 1 szkl. drobniutko posiekanych migdałów (bez skórki)
  • 4 łyżki nalewki malinowej

- kruszonka:

  • 1 i 1/2 szkl. mąki
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 kostki masła
16 porcji

Sposób przygotowania:

Dobre rady cukiernika

Przepis podstawowy

Placek agrestowy

Placek agrestowy
Placek agrestowy123RF/PICSEL

Składniki

- spód:

  • 1/4 kostki masła
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 jajka
  • skórka starta z 1/2 cytryny

- przełożenie:

  • 2 słoiki (po ok. 370 g) dżemu agrestowego
  • 1 op. (10 dag) kruchych ciastek migdałowych

- kruszonka:

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 10 dag kruchych ciastek migdałowych
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 kostki zimnego masła
24 porcje

Sposób przygotowania:

Dobra rada cukiernika

Przepis podstawowy

Jabłecznik z marmoladą

Jabłecznik z marmoladą
Jabłecznik z marmoladą 123RF/PICSEL

Składniki

- spód:

  • 1/4 kostki masła
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 łyżki nalewki malinowej
  • 2 jajka w skórka starta z 1/2 cytryny

- przełożenie:

  • 1 i 1/2 szkl. marmolady wieloowocowej
  • 3 duże jabłka
  • 2 op. budyniu waniliowego
  • 2 i 1/2 szkl. mleka
  • 4 łyżki cukru

- kruszonka:

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. zmielonych płatków owsianych
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 kostki masła w mielony cynamon (do smaku)

- dodatkowe:

  • trochę mąki do oprószenia stolnicy
  • masło i mąka do przygotowania blachy
24 porcji

Sposób przygotowania:

Dobre rady cukiernika

Przepis podstawowy

Tina
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?