Ciasta dyniowe
Pyszne i aromatyczne!

Sernik z orzechami
Składniki
- 6 jajek
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1 kg sera sernikowego
- kostka masła
- szklanka zmiksowanego miąższu z dyni
- łyżka mąki ziemniaczanej
- budyń śmietankowy
- szczypta soli
- dodatki
- 1/2 szklanki orzechów pekan lub włoskich
- 1/2 szklanki pestek dyni
- opakowanie ciasta francuskiego
Sposób przygotowania
1. Tortownicę wyłóż ciastem, piecz 5 minut w temp. 200°C. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj partiami ser, utarte masło, dynię, mąkę ziemniaczaną, budyń, pianę z białek. Całość delikatnie wymieszaj.
2. Masę przełóż na podpieczony spód, piecz 60 minut w temp. 180°C. Dekoruj uprażonymi orzechami i pestkami dyni.

Piernik z rodzynkami i morelami
Składniki
- szklanka rodzynek
- szklanka mąki pszennej
- szklanka mąki orkiszowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżki przyprawy do piernika
- szklanka zmiksowanej dyni
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju
- szklanka soku marchewkowego
- tabliczka czekolady
- cukier puder
- suszone morele
Sposób przygotowania
1. Rodzynki namocz. Wymieszaj obie mąki, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, dynię, mleko, olej, sok marchewkowy.
2. Do ciasta dodaj odciśnięte rodzynki i posiekaną czekoladę. Wymieszaj. Przelej do wyłożonej papierem keksówki i piecz godzinę w temp. 175°C. Dekoruj cukrem pudrem i morelami.