Ciasta i ciasteczka zbożowe

Smaczne desery w nieco zdrowszej wersji. Możesz się na nie skusić będąc na diecie.

Ciasto z morelami
Ciasto z morelami123RF/PICSEL

Miodowe słoneczko

Sposób przygotowania

1. Mąkę migdałową przesiej przez sitko razem z mąką kukurydzianą, proszkiem do pieczenia i sodą. Cytrynę sparz wrzątkiem. Na tarce o małych otworkach zetrzyj skórkę (tylko żółtą część). Owoc przekrój i wyciśnij z niego sok, uważając, by nie wpadły do niego pestki. Tortownicę wyłóż pergaminem (ew. natłuść oliwą i wysyp mąką). 

2. Jajka wbij do miski. Dodaj ksylitol i zmiksuj składniki na jasną puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodawaj na zmianę po porcji oliwy oraz przesianej mąki. Na koniec dołóż skórkę cytrynową, wlej cytrynowy sok i wszystko ponownie wymieszaj. Ciasto przelej do tortownicy. Owoce umyj, osusz, rozetnij, usuń pestki (mrożone wcześniej rozmroź, a te z kompotu - dobrze osącz). Ułóż je na cieście. Posyp płatkami migdałowymi. Piecz 50 minut w 180 st. Ciasto wystudź, oprósz cukrem pudrem.

Kruche ciasteczka
Kruche ciasteczka123RF/PICSEL

Laskowe chrupaczki

Sposób przygotowania

1. Piekarnik rozgrzej do 160 st. Czekoladę dość drobno posiekaj (zrobisz to łatwiej, gdy będzie mocno schłodzona). Do większej miski wsyp mąkę pełnoziarnistą oraz proszek do pieczenia. Dodaj posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszaj składniki. 

2. W mniejszej misce utrzyj miękkie masło razem z cukrem, esencją waniliową, jajkiem oraz mlekiem (powinnaś otrzymać jasny puszysty krem). Maślaną masę dodaj do mąki. Wsyp także płatki owsiane (jeśli są grube, możesz je zblendować). Wymieszaj. 

3. Orzechy upraż na suchej patelni. Ostudź, drobno posiekaj i dodaj do ciasta, ponownie wszystko wymieszaj. Na blachę wyłożoną pergaminem nakładaj po łyżce ciasta, formując okrągłe ciasteczka. Piecz ok. 15 minut. Ostudź na kratce kuchennej. 

Ciasto z bakaliami
Ciasto z bakaliami123RF/PICSEL

Słodziutka kokosanka

Sposób przygotowania

1. Spód: masło stop, odstaw. Ciasteczka zmiksuj dość drobno w blenderze. Możesz też wrzucić je do torebki strunowej, szczelnie ją zamknąć i wałkiem drobno pokruszyć. Przesyp do miski, wlej do nich przestudzone masło. 

2. Dodaj wiórki kokosowe, dokładnie wymieszaj. Powstałą masą wylep spód i boki formy na tartę (o śr. 24 cm). Wstaw ją do lodówki. Herbatę wymieszaj z alkoholem. Zalej tym rodzynki wymieszane z żurawiną. 

3. Orzechy zalej wrzątkiem, po 5 minutach osącz i posiekaj (wielkość kawałeczków dopasuj do swoich upodobań). Rodzynki oraz żurawinę osącz na sitku. Schłodzony spód ciasta posmaruj masłem orzechowym (lub kajmakiem albo masą krówkową, jeśli wolisz). 

4. Do rondelka wrzuć wszystkie przygotowane bakalie razem z płatkami migdałowymi. Mieszając, lekko podgrzej. Zdejmij z palnika. Wlej miód, dokładnie wymieszaj i wyłóż na ciasto w formie. Wyrównaj wierzch. Wstaw do lodówki na około 30 minut. 

Ciastka z bakaliami
Ciastka z bakaliami123RF/PICSEL

Miodunki z bakaliami

Sposób przygotowania

1. Zmielone siemię zalej 3 łyżkami wrzątku, wymieszaj. Odstaw na 20 minut. Mąkę wymieszaj z płatkami, sodą, proszkiem, cynamonem i kurkumą. Figi (ew. suszone morele) posiekaj. Odłóż 10 połówek orzechów, a resztę pokrój na małe kawałeczki (posiekane orzechy na ciasteczka możesz zastąpić 3 łyżkami masła orzechowego). Jabłko umyj, rozetnij, usuń gniazdo nasienne. Miąższ razem ze skórką zetrzyj na tarce z małymi oczkami. Do wymieszanych suchych składników dodaj pokrojone bakalie, kleik z siemienia lnianego, starte jabłko, miód oraz olej.

2. Składniki wymieszaj mikserem. Rozgrzej piekarnik do 180 st. Blaszkę wyłóż pergaminem. Za pomocą łyżki nakładaj na blachę kulki z masy. Każdą rozpłaszcz na niewielki placuszek. Roztrzep jajko z mlekiem, posmaruj ciastka. Na środku połóż po połówce orzecha. Piecz 20 minut. Wystudź na kratce kuchennej.

Czekoladowe ślimaczki z ciasta francuskiegoInteria Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas