Reklama

Reklama

Ciasta i ciasteczka zbożowe

Smaczne desery w nieco zdrowszej wersji. Możesz się na nie skusić będąc na diecie.

Miodowe słoneczko

Składniki

  • 1 szkl. mąki migdałowej
  • 1/2 szkl. mąki kukurydzianej
  • 2/3 szkl. oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowego albo słonecznikowego)
  • 3 jajka
  • 1 cytryna
  • 1 szkl. ksylitolu (ew. erytrolu albo drobnego cukru kryształu)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 10 moreli albo małych brzoskwiń (mogą być mrożone albo z kompotu)
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania

1. Mąkę migdałową przesiej przez sitko razem z mąką kukurydzianą, proszkiem do pieczenia i sodą. Cytrynę sparz wrzątkiem. Na tarce o małych otworkach zetrzyj skórkę (tylko żółtą część). Owoc przekrój i wyciśnij z niego sok, uważając, by nie wpadły do niego pestki. Tortownicę wyłóż pergaminem (ew. natłuść oliwą i wysyp mąką). 

2. Jajka wbij do miski. Dodaj ksylitol i zmiksuj składniki na jasną puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodawaj na zmianę po porcji oliwy oraz przesianej mąki. Na koniec dołóż skórkę cytrynową, wlej cytrynowy sok i wszystko ponownie wymieszaj. Ciasto przelej do tortownicy. Owoce umyj, osusz, rozetnij, usuń pestki (mrożone wcześniej rozmroź, a te z kompotu - dobrze osącz). Ułóż je na cieście. Posyp płatkami migdałowymi. Piecz 50 minut w 180 st. Ciasto wystudź, oprósz cukrem pudrem.

Reklama

Laskowe chrupaczki

Składniki

  • 3/4 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szkl. płatków owsianych
  • 3/4 kostki miękkiego masła
  • 3/4 szkl. cukru trzcinowego
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 szkl. orzechów laskowych
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mleka

Sposób przygotowania

1. Piekarnik rozgrzej do 160 st. Czekoladę dość drobno posiekaj (zrobisz to łatwiej, gdy będzie mocno schłodzona). Do większej miski wsyp mąkę pełnoziarnistą oraz proszek do pieczenia. Dodaj posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszaj składniki. 

2. W mniejszej misce utrzyj miękkie masło razem z cukrem, esencją waniliową, jajkiem oraz mlekiem (powinnaś otrzymać jasny puszysty krem). Maślaną masę dodaj do mąki. Wsyp także płatki owsiane (jeśli są grube, możesz je zblendować). Wymieszaj. 

3. Orzechy upraż na suchej patelni. Ostudź, drobno posiekaj i dodaj do ciasta, ponownie wszystko wymieszaj. Na blachę wyłożoną pergaminem nakładaj po łyżce ciasta, formując okrągłe ciasteczka. Piecz ok. 15 minut. Ostudź na kratce kuchennej. 

Słodziutka kokosanka

Składniki

  • 30 dag ciasteczek pełnoziarnistych
  • 5 łyżek wiórków kokosowych
  • 3/4 kostki masła

Składniki

  • 2 szkl. mieszanych orzechów, np. włoskich, laskowych, pekan
  • 1/2 szkl. płatków migdałowych
  • po 2/3 szkl. suszonej żurawiny i rodzynek
  • 5 łyżek masła orzechowego
  • 5 łyżek płynnego miodu
  • 1/2 szkl. mocnego naparu herbaty
  • 3 łyżki rumu lub nalewki (np. wiśniówki, pigwówki)

Sposób przygotowania

1. Spód: masło stop, odstaw. Ciasteczka zmiksuj dość drobno w blenderze. Możesz też wrzucić je do torebki strunowej, szczelnie ją zamknąć i wałkiem drobno pokruszyć. Przesyp do miski, wlej do nich przestudzone masło. 

2. Dodaj wiórki kokosowe, dokładnie wymieszaj. Powstałą masą wylep spód i boki formy na tartę (o śr. 24 cm). Wstaw ją do lodówki. Herbatę wymieszaj z alkoholem. Zalej tym rodzynki wymieszane z żurawiną. 

3. Orzechy zalej wrzątkiem, po 5 minutach osącz i posiekaj (wielkość kawałeczków dopasuj do swoich upodobań). Rodzynki oraz żurawinę osącz na sitku. Schłodzony spód ciasta posmaruj masłem orzechowym (lub kajmakiem albo masą krówkową, jeśli wolisz). 

4. Do rondelka wrzuć wszystkie przygotowane bakalie razem z płatkami migdałowymi. Mieszając, lekko podgrzej. Zdejmij z palnika. Wlej miód, dokładnie wymieszaj i wyłóż na ciasto w formie. Wyrównaj wierzch. Wstaw do lodówki na około 30 minut. 

Miodunki z bakaliami

Składniki

  • 3 łyżki mąki pełnoziarnistej żytniej
  • 5 dag płatków orkiszowych (lub owsianych)
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • 1 jabłko
  • 6 suszonych fig
  • 2/3 szkl. orzechów włoskich
  • 4 łyżki miodu
  • po 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej i proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • po szczypcie mielonego cynamonu i kurkumy

Sposób przygotowania

1. Zmielone siemię zalej 3 łyżkami wrzątku, wymieszaj. Odstaw na 20 minut. Mąkę wymieszaj z płatkami, sodą, proszkiem, cynamonem i kurkumą. Figi (ew. suszone morele) posiekaj. Odłóż 10 połówek orzechów, a resztę pokrój na małe kawałeczki (posiekane orzechy na ciasteczka możesz zastąpić 3 łyżkami masła orzechowego). Jabłko umyj, rozetnij, usuń gniazdo nasienne. Miąższ razem ze skórką zetrzyj na tarce z małymi oczkami. Do wymieszanych suchych składników dodaj pokrojone bakalie, kleik z siemienia lnianego, starte jabłko, miód oraz olej. 

2. Składniki wymieszaj mikserem. Rozgrzej piekarnik do 180 st. Blaszkę wyłóż pergaminem. Za pomocą łyżki nakładaj na blachę kulki z masy. Każdą rozpłaszcz na niewielki placuszek. Roztrzep jajko z mlekiem, posmaruj ciastka. Na środku połóż po połówce orzecha. Piecz 20 minut. Wystudź na kratce kuchennej.

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje