Ciasta i ciasteczka zbożowe

Ciasto z morelami
Ciasto z morelami123RF/PICSEL

Miodowe słoneczko

Składniki

  • 1 szkl. mąki migdałowej
  • 1/2 szkl. mąki kukurydzianej
  • 2/3 szkl. oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowego albo słonecznikowego)
  • 3 jajka
  • 1 cytryna
  • 1 szkl. ksylitolu (ew. erytrolu albo drobnego cukru kryształu)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 10 moreli albo małych brzoskwiń (mogą być mrożone albo z kompotu)
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania

Kruche ciasteczka
Kruche ciasteczka123RF/PICSEL

Laskowe chrupaczki

Składniki

  • 3/4 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szkl. płatków owsianych
  • 3/4 kostki miękkiego masła
  • 3/4 szkl. cukru trzcinowego
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 szkl. orzechów laskowych
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mleka

Sposób przygotowania

Ciasto z bakaliami
Ciasto z bakaliami123RF/PICSEL

Słodziutka kokosanka

Składniki

  • 30 dag ciasteczek pełnoziarnistych
  • 5 łyżek wiórków kokosowych
  • 3/4 kostki masła
  • 2 szkl. mieszanych orzechów, np. włoskich, laskowych, pekan
  • 1/2 szkl. płatków migdałowych
  • po 2/3 szkl. suszonej żurawiny i rodzynek
  • 5 łyżek masła orzechowego
  • 5 łyżek płynnego miodu
  • 1/2 szkl. mocnego naparu herbaty
  • 3 łyżki rumu lub nalewki (np. wiśniówki, pigwówki)

Sposób przygotowania

Ciastka z bakaliami
Ciastka z bakaliami123RF/PICSEL

Miodunki z bakaliami

Składniki

  • 3 łyżki mąki pełnoziarnistej żytniej
  • 5 dag płatków orkiszowych (lub owsianych)
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • 1 jabłko
  • 6 suszonych fig
  • 2/3 szkl. orzechów włoskich
  • 4 łyżki miodu
  • po 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej i proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • po szczypcie mielonego cynamonu i kurkumy

Sposób przygotowania

Czekoladowe ślimaczki z ciasta francuskiegoInteria KulinariaInteria Kulinaria
Naj
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?