Reklama

Reklama

Ciasta z ananasem

Przepyszne!

Francuskie kwadraciki

Składniki

  • puszka ananasa w zalewie
  • łyżka masła
  • 2 łyżki miodu
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • łyżka cukru pudru
  • listki mięty do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Ananasa wyjmij z zalewy, osącz. W rondelku rozpuść masło z miodem. Posmaruj nim krążki ananasa. Ciasto rozłóż na blacie, lekko rozwałkuj. Pokrój w kwadraty. 

2. Na pokrojonym cieście układaj po jednym plastrze ananasa. 3 Wstaw do piekarnika i piecz 20 minut w temp. 180 st. C. Przed podaniem ciastka dekoruj listkami.


Słonecznikowe pole

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • kostka masła
  • łyżka kakao

Składniki - dodatki

  • 6 krążków ananasa
  • śliwki suszone
  • opakowanie galaretki winogronowej

Sposób przygotowania

1. Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Jajka zmiksuj z cukrem. Masło utrzyj na wysokich obrotach, partiami dodawaj do niego masę jajeczną i mąkę. Całość miksuj, aż ciasto będzie całkowicie gładkie. 

2 . Do tortownicy wlej 3/4 ciasta. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C i piecz 20 minut. Do pozostałej części wsyp kakao. Wymieszaj. Wylej na podpieczone ciasto. Ułóż na nim ananasy i śliwki, delikatnie dociśnij. Piecz ciasto jeszcze 50 minut. 

3. Galaretkę rozpuść w 350 ml wody, ostudź. Polej ciasto cienką warstwą tężejącej galaretki. 

Reklama

Sernik z kruszonką

Składniki

  • 3,5 szklanki mąki
  • łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • niepełna szklanka cukru pudru
  • kostka masła
  • jajko
  • 3 żółtka
  • 3,5 łyżki śmietany

Składniki - masa serowa

  • puszka ananasów
  • 4 jajka
  • 1 kg sera drobno mielonego
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • szklanka cukru

Składniki - kruszonka

  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • pół kostki masła
  • niepełna szklanka cukru pudru

1. Składniki na kruszonkę wymieszaj, schłodź. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem pudrem. Dodaj posiekane masło, jajka i śmietanę. Dokładnie wymieszaj. 

2. Pokrój ananas. Żółtka jaj utrzyj z serem dodaj mleko z budyniem. Ubij pianę, wsyp cukier, dodaj z ananasem do masy. 

3. Ciasto podziel na 2 części. Rozwałkuj. Jedną ułóż na blasze. Wlej masą serową, ułóż drugą, posyp kruszonką. Piecz godzinę w temp. 180 st. C. 



Dobry Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy