Ciasta z ananasem

Przepyszne!

Ciasto francuskie z ananasem
Ciasto francuskie z ananasem123RF/PICSEL

Francuskie kwadraciki

Sposób przygotowania

1. Ananasa wyjmij z zalewy, osącz. W rondelku rozpuść masło z miodem. Posmaruj nim krążki ananasa. Ciasto rozłóż na blacie, lekko rozwałkuj. Pokrój w kwadraty. 

2. Na pokrojonym cieście układaj po jednym plastrze ananasa. 3 Wstaw do piekarnika i piecz 20 minut w temp. 180 st. C. Przed podaniem ciastka dekoruj listkami.

Rożki francuskie z serem - świetne przekąski!Interia Kulinaria
Ciasto z ananasem
Ciasto z ananasem123RF/PICSEL

Słonecznikowe pole

Sposób przygotowania

1. Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Jajka zmiksuj z cukrem. Masło utrzyj na wysokich obrotach, partiami dodawaj do niego masę jajeczną i mąkę. Całość miksuj, aż ciasto będzie całkowicie gładkie. 

2 . Do tortownicy wlej 3/4 ciasta. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C i piecz 20 minut. Do pozostałej części wsyp kakao. Wymieszaj. Wylej na podpieczone ciasto. Ułóż na nim ananasy i śliwki, delikatnie dociśnij. Piecz ciasto jeszcze 50 minut. 

3. Galaretkę rozpuść w 350 ml wody, ostudź. Polej ciasto cienką warstwą tężejącej galaretki. 

Zmysłowe smaki: Słoneczne ciasto mandarynkoweInteria.tv
Sernik z kruszonką
Sernik z kruszonką123RF/PICSEL

Sernik z kruszonką

1. Składniki na kruszonkę wymieszaj, schłodź. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem pudrem. Dodaj posiekane masło, jajka i śmietanę. Dokładnie wymieszaj. 

2. Pokrój ananas. Żółtka jaj utrzyj z serem dodaj mleko z budyniem. Ubij pianę, wsyp cukier, dodaj z ananasem do masy. 

3. Ciasto podziel na 2 części. Rozwałkuj. Jedną ułóż na blasze. Wlej masą serową, ułóż drugą, posyp kruszonką. Piecz godzinę w temp. 180 st. C. 

Szybkie i pyszne ciasto z kruszonkąInteria Kulinaria
Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas