Ciasta z ananasem
Przepyszne!

Francuskie kwadraciki
Składniki
- puszka ananasa w zalewie
- łyżka masła
- 2 łyżki miodu
- opakowanie ciasta francuskiego
- łyżka cukru pudru
- listki mięty do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Ananasa wyjmij z zalewy, osącz. W rondelku rozpuść masło z miodem. Posmaruj nim krążki ananasa. Ciasto rozłóż na blacie, lekko rozwałkuj. Pokrój w kwadraty. 2. Na pokrojonym cieście układaj po jednym plastrze ananasa. 3 Wstaw do piekarnika i piecz 20 minut w temp. 180 st. C. Przed podaniem ciastka dekoruj listkami.

Słonecznikowe pole
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- kostka masła
- łyżka kakao
- dodatki
- 6 krążków ananasa
- śliwki suszone
- opakowanie galaretki winogronowej
Sposób przygotowania
1. Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Jajka zmiksuj z cukrem. Masło utrzyj na wysokich obrotach, partiami dodawaj do niego masę jajeczną i mąkę. Całość miksuj, aż ciasto będzie całkowicie gładkie. 2 . Do tortownicy wlej 3/4 ciasta. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C i piecz 20 minut. Do pozostałej części wsyp kakao. Wymieszaj. Wylej na podpieczone ciasto. Ułóż na nim ananasy i śliwki, delikatnie dociśnij. Piecz ciasto jeszcze 50 minut. 3. Galaretkę rozpuść w 350 ml wody, ostudź. Polej ciasto cienką warstwą tężejącej galaretki.

Sernik z kruszonką
Składniki
- 3,5 szklanki mąki
- łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- niepełna szklanka cukru pudru
- kostka masła
- jajko
- 3 żółtka
- 3,5 łyżki śmietany
- masa serowa
- puszka ananasów
- 4 jajka
- 1 kg sera drobno mielonego
- 1,5 szklanki mleka
- 2 budynie śmietankowe
- szklanka cukru
- kruszonka
- 1 i 1/3 szklanki mąki
- pół kostki masła
- niepełna szklanka cukru pudru
1. Składniki na kruszonkę wymieszaj, schłodź. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem pudrem. Dodaj posiekane masło, jajka i śmietanę. Dokładnie wymieszaj. 2. Pokrój ananas. Żółtka jaj utrzyj z serem dodaj mleko z budyniem. Ubij pianę, wsyp cukier, dodaj z ananasem do masy. 3. Ciasto podziel na 2 części. Rozwałkuj. Jedną ułóż na blasze. Wlej masą serową, ułóż drugą, posyp kruszonką. Piecz godzinę w temp. 180 st. C.