Ciasta z ananasem
Przepyszne!
Francuskie kwadraciki
Sposób przygotowania
1. Ananasa wyjmij z zalewy, osącz. W rondelku rozpuść masło z miodem. Posmaruj nim krążki ananasa. Ciasto rozłóż na blacie, lekko rozwałkuj. Pokrój w kwadraty.
2. Na pokrojonym cieście układaj po jednym plastrze ananasa. 3 Wstaw do piekarnika i piecz 20 minut w temp. 180 st. C. Przed podaniem ciastka dekoruj listkami.
Słonecznikowe pole
Sposób przygotowania
1. Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Jajka zmiksuj z cukrem. Masło utrzyj na wysokich obrotach, partiami dodawaj do niego masę jajeczną i mąkę. Całość miksuj, aż ciasto będzie całkowicie gładkie.
2 . Do tortownicy wlej 3/4 ciasta. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C i piecz 20 minut. Do pozostałej części wsyp kakao. Wymieszaj. Wylej na podpieczone ciasto. Ułóż na nim ananasy i śliwki, delikatnie dociśnij. Piecz ciasto jeszcze 50 minut.
3. Galaretkę rozpuść w 350 ml wody, ostudź. Polej ciasto cienką warstwą tężejącej galaretki.
Sernik z kruszonką
1. Składniki na kruszonkę wymieszaj, schłodź. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem pudrem. Dodaj posiekane masło, jajka i śmietanę. Dokładnie wymieszaj.
2. Pokrój ananas. Żółtka jaj utrzyj z serem dodaj mleko z budyniem. Ubij pianę, wsyp cukier, dodaj z ananasem do masy.
3. Ciasto podziel na 2 części. Rozwałkuj. Jedną ułóż na blasze. Wlej masą serową, ułóż drugą, posyp kruszonką. Piecz godzinę w temp. 180 st. C.