Scones - pyszne bułeczkiSkładniki: - 500 g mąki, - 2 opakowania proszku do pieczenia, - 125 g cukru, - 125 g miękkiego masła, - 125-150 ml+2-3 łyżki mleka, - żółtko, - mąka do podsypywaniaPrzygotowanie: Mąkę, proszek do pieczenia, cukier i masło krótko wyrobić. Dodawać stopniowo 125-150 ml mleka, szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość 1-2 cm, wyciąć 20 krążków (5cm) i ułożyć na wyłożonej papierem blasze. Żółtko zmieszać z 2-3 łyżkami mleka i posmarować bułeczki. Piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 10-12 minut. Można podawać z marmoladą lub masłem. Czas przygotowania: 40 minut Jedna porcja zawiera: 670 kJ/160 kcal Gingerbread (piernik)Składniki:- 500 g mąki, - 600 g brązowego cukru, - 2 łyżki mielonego imbiru, - 2 łyżki mielonego cynamonu, - 2 łyżeczki proszku do pieczenia, - 1/4 łyżeczki soli, - 375 g masła, - 8 łyżek syropu cukrowego, - 8 łyżek melasy, - 4 jajka, - 4 łyżki galaretki pigwowej, - kandyzowany imbir do dekoracji, - tłuszcz do blachyPrzygotowanie: Mąkę wymieszać z cukrem, imbirem, cynamonem, proszkiem do pieczenia i solą. Masło syrop i melasę podgrzewać, aż masło się rozpuści, cały czas mieszając, wlać do mąki i wyrobić na gładkie ciasto. Kolejno dodawać jajka. Ciasto wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blachę. Piec w 150 st. C przez 30 minut. Galaretkę pigwową podgrzać, wymieszać i rozsmarować na cieście. Ciasto dekorować kawałkami imbiru. Czas przygotowania: 45 minut Jedna porcja zawiera: 710 kJ/170 kcal Fruitcake - ciasto owocoweSkładniki: - 2 opakowania (po250 g) mieszanych owoców kandyzowanych, - 250 g miękkiego masła, - 175 g brązowego cukru, - szczypta soli, - 1 jajko, - 3 żółtka, - 400 g mąki, - opakowanie proszku do pieczenia, - szczypta cynamonu, - szczypta gałki muszkatołowej, - 6 łyżek soku pomarańczowego, - cukier puder, - tłuszcz i bułka tarta do formyPrzygotowanie: Owoce posiekać. Masło utrzeć z solą i cukrem, dodać jajko i żółtka. Mąkę, proszek i przyprawy wymieszać i dodać do ciasta. Dodać sok i posiekane owoce. Gotowe ciasto nałożyć do posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką prostokątnej formy. Piec w 200 st. C 1- 1 1/4 godz. Zostawić w formie na 210 minut następnie wybić, całkowicie ostudzić. Przed podaniem pokroić i oprószyć cukrem pudrem. Czas przygotowania: 90 minut Jedna porcja zawiera: 750 kJ/179 kcal Shortbread z toffi i czekoladąSkładniki: - 500 g zimnego masła, - 100 g cukru, - 350 g mąki, - 1 jajko, - 6 łyżek syropu cukrowego, - 400 g śmietany kremówki, - 500 g gorzkiej czekolady, - tłuszcz i bułka do blachyPrzygotowanie: 250 g masła pokroić na kawałki. Umieścić w misce wraz z cukrem, mąką i jajkiem, wyrabiać najpierw za pomocą robota kuchennego, a następnie ręcznie (szybko). Zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki. Na przygotowanej blasze rozwałkować ciasto, piec w 150 st. 20-25 minut. Ostudzić. 250g masła, syrop i śmietanę zagotować. Na średnim ogniu, nieustannie mieszając, gotować 20-25 minut, a następnie rozsmarować na cieście. Czekoladę roztopić w gorącej kąpieli, lekko przestudzić i rozsmarować na masie toffi. Zostawić do zastygnięcia i pokroić na kawałki 2x5 cm. Czas przygotowania: 60 minut Jedna porcja zawiera: 410 kJ/98 kcal