Reklama

Reklama

Ciasta z brytyjskiej cukierni

Idealne do popołudniowej herbatki.

Scones - pyszne bułeczki

Składniki:
- 500 g mąki,
- 2 opakowania proszku do pieczenia,
- 125 g cukru,
- 125 g miękkiego masła,
- 125-150 ml+2-3 łyżki mleka,
- żółtko,
- mąka do podsypywania
Przygotowanie:
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier i masło krótko wyrobić. Dodawać stopniowo 125-150 ml mleka, szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość 1-2 cm, wyciąć 20 krążków (5cm) i ułożyć na wyłożonej papierem blasze.
Żółtko zmieszać z 2-3 łyżkami mleka i posmarować bułeczki. Piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 10-12 minut. Można podawać z marmoladą lub masłem.
Czas przygotowania: 40 minut Jedna porcja zawiera: 670 kJ/160 kcal

Gingerbread (piernik)

Składniki:
- 500 g mąki,
- 600 g brązowego cukru,
- 2 łyżki mielonego imbiru,
- 2 łyżki mielonego cynamonu,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 375 g masła,
- 8 łyżek syropu cukrowego,
- 8 łyżek melasy,
- 4 jajka,
- 4 łyżki galaretki pigwowej,
- kandyzowany imbir do dekoracji,
- tłuszcz do blachy
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z cukrem, imbirem, cynamonem, proszkiem do pieczenia i solą. Masło syrop i melasę podgrzewać, aż masło się rozpuści, cały czas mieszając, wlać do mąki i wyrobić na gładkie ciasto. Kolejno dodawać jajka. Ciasto wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blachę. Piec w 150 st. C przez 30 minut. Galaretkę pigwową podgrzać, wymieszać i rozsmarować na cieście. Ciasto dekorować kawałkami imbiru.
Czas przygotowania: 45 minut
Jedna porcja zawiera: 710 kJ/170 kcal

Fruitcake - ciasto owocowe

Składniki:
- 2 opakowania (po250 g) mieszanych owoców kandyzowanych,
- 250 g miękkiego masła,
- 175 g brązowego cukru,
- szczypta soli,
- 1 jajko,
- 3 żółtka,
- 400 g mąki,
- opakowanie proszku do pieczenia,
- szczypta cynamonu,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 6 łyżek soku pomarańczowego,
- cukier puder,
- tłuszcz i bułka tarta do formy
Przygotowanie:
Owoce posiekać. Masło utrzeć z solą i cukrem, dodać jajko i żółtka. Mąkę, proszek i przyprawy wymieszać i dodać do ciasta. Dodać sok i posiekane owoce. Gotowe ciasto nałożyć do posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką prostokątnej formy. Piec w 200 st. C 1- 1 1/4 godz. Zostawić w formie na 210 minut następnie wybić, całkowicie ostudzić. Przed podaniem pokroić i oprószyć cukrem pudrem.
Czas przygotowania: 90 minut
Jedna porcja zawiera: 750 kJ/179 kcal

Shortbread z toffi i czekoladą

Składniki:
- 500 g zimnego masła,
- 100 g cukru,
- 350 g mąki,
- 1 jajko,
- 6 łyżek syropu cukrowego,
- 400 g śmietany kremówki,
- 500 g gorzkiej czekolady,
- tłuszcz i bułka do blachy
Przygotowanie:
250 g masła pokroić na kawałki. Umieścić w misce wraz z cukrem, mąką i jajkiem, wyrabiać najpierw za pomocą robota kuchennego, a następnie ręcznie (szybko). Zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki. Na przygotowanej blasze rozwałkować ciasto, piec w 150 st. 20-25 minut. Ostudzić.
250g masła, syrop i śmietanę zagotować. Na średnim ogniu, nieustannie mieszając, gotować 20-25 minut, a następnie rozsmarować na cieście. Czekoladę roztopić w gorącej kąpieli, lekko przestudzić i rozsmarować na masie toffi. Zostawić do zastygnięcia i pokroić na kawałki 2x5 cm.
Czas przygotowania: 60 minut
Jedna porcja zawiera: 410 kJ/98 kcal

Smacznego

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: kuchnia brytyjska

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje